‘Een kind sluit je niet op. Punt’
Foto: Still image - VIDEO: Platform Kinderen op de vlucht

Het ‘Platform Kinderen op de vlucht’ lanceert de campagne ‘Een kind sluit je niet op. Punt.’ De campagne moet het publiek informeren en sensibiliseren over de detentie van kinderen, zo meldt de organisatie woensdag. Concrete aanleiding voor de campagne zijn de plannen voor de bouw van een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen.

‘Over enkele maanden zullen er kinderen worden opgesloten in een gesloten centrum in België. De federale regering is van plan om naast Brussels Airport een nieuw gesloten centrum te bouwen, speciaal voor gezinnen met kinderen. De bouw zou nog voor het einde van 2017 afgerond moeten zijn’, klinkt het. ‘Het publiek is niet op de hoogte van die plannen. Via onze campagne willen wij de bevolking mobiliseren om de regering ervan te overtuigen, de bouw van het nieuwe gesloten centrum te staken’, zegt Tine Vermeiren, coördinatrice van het Platform.

‘Volgens het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind, dat door België werd geratificeerd, en volgens de Belgische grondwet moet het hoger belang van het kind altijd de eerste overweging zijn in alle beslissingen die het kind aangaan. Detentie van kinderen is nooit in hun belang’, klinkt het. ‘De ingrijpende, nefaste impact van detentie op de gezondheid, ontwikkeling en het welzijn van kinderen is al herhaaldelijk aangetoond.’

Het ‘Platform Kinderen op de vlucht’ en de partnerorganisaties zijn niet alleen in hun standpunt tegen de opsluiting van kinderen in België; meer dan 70 organisaties hebben het standpunt al ondertekend.