EU tikt drie landen op de vingers over spreidingsplan asielzoekers
Foto: AFP

De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen Hongarije, Polen en Tsjechië. Die drie landen weigeren asielzoekers over te nemen uit Griekenland en Italië.

In september 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, schaarden de lidstaten zich achter een tijdelijk spreidingsplan voor asielzoekers met een grote kans op bescherming die via Griekenland of Italië in de Europese Unie arriveerden. Bijna twee jaar en herhaaldelijke oproepen later hebben Polen, Hongarije en Tsjechië nog steeds geen of amper asielzoekers overgenomen van de twee landen aan de Europese buitengrenzen.

‘Ondanks herhaalde oproepen hebben Tsjechië, Hongarije en Polen nog niet de noodzakelijke actie ondernomen, in een inbreuk tegen hun wettelijke verplichtingen en hun engagement tegen Griekenland, Italië en andere lidstaten’, aldus de Commissie in een mededeling.

‘Europa gaat niet alleen om het vragen van fondsen of het garanderen van veiligheid. Het gaat ook om het delen van moeilijke momenten’, zo verdedigde eurocommissaris Dimitris Avramopoulos de beslissing.

‘We hebben genoeg vertragingen en discussies gehad. Het is tijd om actie te ondernemen’, zo kondigde Avramopoulos de inbreukprocedures tegen de drie lidstaten aan. Hij wees erop dat het spreidingsplan ‘geen keuze’ is, maar ‘een morele plicht’ en ‘een wettelijke verplichting die collectief werd goedgekeurd en die collectief moet worden uitgevoerd’.

Slovakije blijft dus voorlopig nog buiten schot, maar Tsjechië, Hongarije en Polen krijgen vandaag alvast een aanmaningsbrief in de bus. De aanmaningsbrief is de eerste stap in een officiële inbreukprocedure tegen landen die aan hun wettelijke plicht verzaken.

Avramopoulos sprak de hoop uit dat de betrokken lidstaten alsnog zullen deelnemen aan het spreidingsplan. De procedure kan de drie op termijn voor het Europese Hof van Justitie brengen. Daar betwisten Hongarije en Slovakije nu reeds de wettelijkheid van het plan. Als de landen bij hun weigering blijven, riskeren ze een boete.