Koning Filip brak maandagavond de vasten bij een moslimfamilie in Evergem (bij Gent). De vorst had de uitdrukkelijke wens om de sfeer van een ‘iftar’ op te snuiven bij een gewone familie.

‘Dit is een heel eervolle gebeurtenis waar we heel dankbaar voor zijn’, zegt Khalid Benhaddou, één van de acht zonen van Abdel Azziz Benhaddou en broer van Mohammed, die zijn bungalow openstelde in een Evergemse wijk aan de rand van de haven. In aanwezigheid van twee van de zes kleinkinderen proberen de drie generaties zo veel mogelijk samen de vasten te breken ‘s avonds. ‘Dit is een teken van samenhorigheid en verbondenheid’, aldus Khalid.

Een ontspannen vorst nam uitgebreid de tijd om kennis te maken met alle familieleden en de betekenis van de ramadan uitgelegd te krijgen. Achttien uur vasten vergt discipline, zelfbeheersing en uithouding, verduidelijkte de familie, en de vorst erkende de zware uitdaging. Algauw ging het gesprek over verschillende maatschappelijke uitdagingen en het feit dat tijdens de ramadan onder meer ook extra aandacht geschonken wordt aan behoeftigen.

Koning Filip breekt vasten bij moslimfamilie in Evergem
Foto: BELGA

‘Uitgestoken hand’

Nadat een klok iets na 22 uur de oproep tot gebed gaf, werd een dadel gegeten en melk gedronken, het moment waarop de vasten wordt gebroken. Daarna verschenen typisch Marokkaanse hapjes op tafel, waaronder pastilla en harirasoep, gevolgd door een hoofdschotel van kalfsvlees met pruimen.

Khalid Benhaddou, imam in Gent en werkzaam voor het Departement Onderwijs, ontmoette de vorst eerder al eens in het kader van de preventie van radicalisering. ‘We zien dit als een uitgestoken hand voor de moslimgemeenschap’, zegt hij. ‘De vorst erkent hiermee de moslims in hun beleving van de islam.’

Koning Filip breekt vasten bij moslimfamilie in Evergem
Foto: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig