Bill Cosby getuigt niet op eigen proces
Bill Cosby komt met zijn vrouw Camille aan op het proces. Foto: REUTERS

De Amerikaanse acteur Bill Cosby zal zelf geen getuigenis afleggen op het proces waarin hij zich voor seksueel misbruik moet verantwoorden. Dat heeft hij maandag tijdens de rechtszaak bevestigd.

Andrea Constand beschuldigt Bill Cosby ervan dat hij haar in 2004 heeft gedrogeerd en misbruikt. De tv-ster ontkent dat en zijn advocaat heeft gezegd dat ze met wederzijdse instemming seks hebben gehad.

Zelf getuigen doet Cosby niet op het proces. ‘Hebt u beslist om in deze zaak niet te getuigen?’, zo legde rechter Steven O’Neill de verdachte tijdens het proces voor. ‘Correct’, luidde daarop het korte antwoord van Cosby. Daarmee bevestigt hij de berichten die daarover al in de media waren verschenen.

Bij strafzaken in de VS kan de verdachte zelf beslissen of hij al dan niet een getuigenis aflegt op zijn proces.

De advocaten van Cosby hebben slechts één getuige opgeroepen: een politieman die in januari 2004 betrokken was bij een onderzoek naar de aanranding van Andrea Constand. Het Openbare Ministerie daarentegen heeft, verspreid over meerdere dagen, in totaal twaalf getuigen ondervraagd over het vermoedelijk seksueel misbruik van de acteur.

Bill Cosby getuigt niet op eigen proces
Foto: AFP

Door het beperkte aantal getuigen van de verdediging, zullen de juryleden zich wellicht maandag (plaatselijke tijd) nog terugtrekken om te beslissen over de schuld of onschuld van de 79-jarige Cosby. Een uitspraak kan dan dinsdag volgen, of in de loop van de volgende dagen.

Volgens Washington Post riskeert Cosby voor elk van de beschuldigingen een maximumstraf van 20 jaar. Maar gezien Cosby’s hoge leeftijd, kan de rechtbank bij een eventuele veroordeling ook een duidelijk lagere strafmaat bepalen. Cosby zelf ontkent de beschuldigingen.

De 44-jarige Canadese Constand is slechts een van de vele vrouwen die Cosby hebben beschuldigd van seksueel misbruik.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in