‘Door mij zitten we in deze puinhoop, ik haal ons er weer uit.’ Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd aan haar partijgenoten.

Maandag werd Theresa May verwacht bij het ‘1922 Committee’, de vergadering van Conservatieve backbenchers. Daar gaf May toe dat ze verantwoordelijk is voor het slechte verkiezingsresultaat van de vervroegde verkiezingen die ze uitschreef. In plaats van haar partij te versterken, hebben de Conservatives na een slechte campagne hun absolute meerderheid verspeeld.

Excuses

Volgens een parlementslid heeft May zich verschillende keren geëxcuseerd.

‘Ze was erg bezorgd over de mensen die hun zetel zijn verloren’, zegt een ander parlementslid. ‘De partij gaat hen helpen, sommige van hen zitten in slechte financiële papieren. Ze heeft sorry gezegd, verschillende keren. Ze verontschuldigde zich voor de collega’s die hun zetel zijn verloren, voor de vervroegde verkiezingen die ze heeft uitgeschreven.’

Veel partijleden waren kwaad op May over het verkiezingsresultaat. Maar voorlopig moet ze van haar partij niet vertrekken. ‘Dat is het laatste dat het land nodig heeft’, zegt een parlementslid. ‘Ze zei dat ze blijft zolang we willen.’

Brexit

Verschillende parlementsleden van de oppositie en ook binnen haar eigen partij zien in de verkiezingsnederlaag van May een afwijzing van de harde Brexit die ze wil. Nu zou ze aanvaarden dat een bredere consensus nodig is. ‘Ze is het ermee eens dat ze naar alle meningen binnen de partij over de Brexit moet luisteren.’

Volgens de Britse krant The Telegraph praten topfiguren uit de regering van May in het geheim met leden van Labour om tot een 'zachte' Brexit te komen. Op die manier zouden leden van beide partijen May onder druk zetten om compromissen te sluiten over immigratie, de douane-unie en de eenheidsmarkt.

De traditionele toespraak van de Britse koningin, waarin de nieuwe regering haar wetgevend programma presenteert, is intussen met enkele dagen uitgesteld, zo meldt de BBC. May zoekt steun bij de Noord-Ierse DUP, maar beide partijen hebben nog geen akkoord.

Brexit-minister David Davis erkende alvast dat bepaalde elementen uit het verkiezingsprogramma van de conservatieven opgeofferd zullen worden om de steun van DUP binnen te halen.