‘Overgewicht is groot probleem bij mensheid’
Foto: Jimmy Kets

Het aantal gevallen van obesitas is in 73 landen verdubbeld sinds 1980. Dat blijkt uit grootschalige studie. Wereldwijd kampt bijna 1 op de 3 mensen met overgewicht.

Maar liefst 2,2 miljard kinderen en volwassenen hebben overgewicht. Ruim 700 miljoen mensen, onder wie 108 miljoen kinderen, hebben obesitas.

‘Overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen bij de mensheid’, zegt onderzoeker Ashkan Afshin van The Institute for Health Metricsand Evaluation (IHME) in Seattle. ‘Mensen met overgewicht riskeren ziektes, zoals cardio-vasculaire aandoeningen, diabetes en kanker.’

De studie heeft betrekking op de bevolking in 195 landen en maakt gebruik van gezondheidsgegevens van 1980 tot 2015.

In 2015 stierven 4 miljoen mensen aan een ziekte die gelinkt is aan overgewicht of obesitas. Er is sprake van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30 en van obesitas bij een BMI hoger dan 30.

Wereldwijd

Volgens de onderzoekers gaat het om ‘een groeiend en verontrustend wereldwijd gezondheidsprobleem’.

In de Verenigde Staten leven de meeste obese kinderen en volwassenen. Egypte telt de meeste volwassenen met obesitas. Bangladesh en Vietnam hebben met één procent het laagste aantal mensen met overgewicht.

Het aantal kinderen met obesitas neemt sneller toe dan het aantal volwassenen. China en India tellen de meeste obese kinderen, respectievelijk 15,3 miljoen en 14,4 miljoen.

Voeding

‘Het probleem is niet gewoon een kwestie van inkomen of rijkdom’, stelt het rapport. ‘Een grotere beschikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van energierijke voedingsmiddelen, samen met intense marketing, kunnen de gewichtstoename binnen verschillende bevolkingsgroepen verklaren.’

De resultaten die gepubliceerd zijn in het Amerikaanse tijdschrift The New England Journal of Medicine werden maandag in de Zweedse hoofdstad Stockholm voorgesteld. De auteurs vinden dat overheden het probleem dringend moeten aanpakken.