Opel-ceo stapt op en wordt opgevolgd door cfo
Karl-Thomas Neumann Foto: EPA

De topman van Opel, Karl-Thomas Neumann, stapt op als ceo van het bedrijf. Dat heeft de Duitse autobouwer maandag bekendgemaakt. Hij wordt opgevolgd door financieel directeur Michael Lohscheller. Tot de overname van Opel door het Franse PSA - constructeur van Peugeot en Citroën - rond is, blijft Neumann wel aan als lid van de raad van bestuur.

De krant Frankfurter Allgemeine Zeitung berichtte afgelopen weekend al over het nakende vertrek van Neumann. Opel zelf wilde het nieuws toen nog niet bevestigen. De 56-jarige Duitser staat al sinds 2013 aan het hoofd van de General Motors-dochter, maar slaagde er niet in om de autobouwer winstgevend te maken. PSA, dat de overname van Opel deze zomer wil afronden, wil dat het bedrijf tegen 2020 weer zwarte cijfers schrijft.

'Ik twijfel er niet aan dat de overname door PSA van Opel een nog sterker en succesvoller bedrijf zal maken', zegt Neumann in een verklaring bij zijn vertrek. 'Ik ben vastbesloten om deze transactie af te ronden en zal dan wat tijd nemen om te beslissen wat de volgende stap voor mij is.'

Neumanns opvolger wordt de 48-jarige Michael Lohscheller, sinds 2012 manager bij Opel en sinds 2014 cfo. Daarvoor werkte hij al voor Daimler, Mitsubishi en Volkswagen. Zijn aanstelling wordt toegejuicht door PSA-topman Carlos Tavares. 'We staan volledig achter de beslissing om Lohscheller te benoemen', luidt het.