Wat als ik een woning slechts een deel van het jaar verhuurde?
Foto: BELGA
Ik verhuur een appartement aan bewoners die het privé als woonst gebruiken. Maar het appartement werd niet verhuurd van september tot en met december 2016. Hoe moet ik dit nu invullen?

U vermeldt het kadastraal inkomen (KI) van het appartement in de rubriek A2 van vak III van de belastingaangifte (code 1106/2106). U geeft dat KI aan voor het hele jaar. Dus zowel voor de eerste acht maanden, waarin het appartement werd verhuurd, als voor de laatste vier maanden, waarin het niet langer werd verhuurd. In uw situatie – privégebruik door de huurder – moet u enkel het KI aangeven en niet de werkelijke huuropbrengsten. U wordt immers niet belast op de ontvangen huur, maar op het KI.

Dat KI wordt echter voor de belastingberekening door de fiscus geïndexeerd (x 1,7153) – u geeft het niet geïndexeerde KI aan – en nogmaals verhoogd met 40%.

Voorbeeld: stel dat het KI van het appartement 800 euro bedraagt, dan wordt u belast op 1920,80 euro (800 x 1,7153 (afgerond) x 1,40) tegen het normale progressieve belastingtarief, in de praktijk meestal 45% of 50% als er nog andere belastbare inkomsten zijn.

Betaalt u echter nog intresten op een lening voor uw appartement, dan worden die afgetrokken van het inkomen van 1920,80 euro.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig