'Yvan Mayeur schijnt het zwaar te hebben. De daklozen ook, vermoeden wij'
Foto: Bart Dewaele

‘Om het huidige bestuur een signaal te geven dat wij niet langer pikken hoe er met onze stad wordt omgegaan komen we samen voor een sit-in op de Grote Markt in Brussel voor het stadhuis’, schrijft initiatiefnemer Hylke Gryseels op Facebook. Ze wil een vuist maken tegen het Samusocial-schandaal.

‘Yvan Mayeur scheen een grote geste te doen door een stap opzij te zetten. De loftrompet werd nog eens gezwaaid. De man schijnt het zwaar te hebben. De daklozen ook, vermoeden wij.’ Dat staat te lezen op het Facebook-event van de initiatiefnemers.

Van de 325 mensen die op aanwezig stonden, kwamen er volgens Gryseels 250 opdagen. Er was veel media-aandacht voor het evenement, dat vooral symbolisch is.

‘Toen ik op de persconferentie van de burgemeesterswissel hoorde hoe Yvan Mayeur in de bloemetjes werd gezet, was ik zo verontwaardigd dat ik iets moest doen’, zegt Gryseels aan onze redactie. ‘Ik had maar twee dagen de tijd om iets in elkaar te steken, maar het is vooral belangrijk dat we een signaal geven. Politici moeten beseffen dat de burgers het niet meer pikken. Er is nood aan transparantie.’

De actievoerders eisen een spijtbetuiging en willen een degelijke uitleg van de feiten. ‘Wij willen als inwoner au sérieux genomen worden. Uitleg krijgen die ergens op slaat. Publieke verontschuldigingen. Rechtzettingen. Een àndere politieke cultuur vooral, i.p.v. het verderzetten van de oude in een niet eens zo ander kleedje’, besluit de tekst op Facebook.