Oostende laat zich verrassen in eigen huis en is nog geen kampioen
Foto: Photo News

BC Oostende heeft zondagavond nagelaten zijn achttiende landstitel al na drie wedstrijden in de finale van de play-offs te veroveren. De kustploeg verloor in de eigen Versluys Dôme met 78-93 (ruststand: 41-48) van Brussels.

Oostende begon slap aan de partij en dat uitte zich meteen in een voorsprong voor de bezoekers. Na het eerste kwart stond het 23-26 voor de Brusselaars. Die namen een blitzstart in het tweede kwart - met een 0-11 tussenspurt - om uiteindelijk te gaan rusten met een zevenpuntenkloof (41-48).

Ook na de pauze bleef Oostende krasselen. Het derde kwart ging met 14-20 naar Brussels. Ook in het vierde kwart (23-25) konden de troepen van Dario Gjergja de forcing niet voeren, de thuisploeg mocht dus de champagne opbergen. Bij de bezoekers waren Brandon Ubel en TJ Bray met elk 18 punten het best bij schot. Rasko Katic gooide voor Oostende 16 punten door de korf.

Oostende won eerder deze week de eerste twee partijen van de finale van de play-offs in de Euromillions Basketball League. In de eerste wedstrijd woensdag in de Versluys Dôme trok het met 78-70 aan het langste eind. In de tweede partij vrijdag in Neder-over-Heenbeek, de thuishaven van Brussels, werd het na een thriller 59-60.

Woensdag volgt de vierde partij tussen Oostende en Brussels, ditmaal opnieuw in Neder-over-Heenbeek. Een mogelijke vijfde partij in deze confrontatie die naar een best-of-five gespeeld wordt, vindt zaterdag opnieuw aan de kust plaats.

Zo reageerden de coaches

Brussels-coach Crèvecoeur was verheugd met de overwinning van zijn team, terwijl ook Oostende-coach Dario Gjergja een verdiende zege zag van de Brusselaars. "Ik ben trots dat we deze wedstrijd gewonnen hebben voor alle supporters die ons volgen. We hebben hen zo een tweede thuiswedstrijd in deze finale cadeau gedaan. Het was een wedstrijd voor echte mannen", was de reactie van Serge Crèvecoeur, de coach van Brussels, na de wedstrijd.

Woensdag krijgt Brussels dus de kans om voor eigen publiek een vijfde wedstrijd af te dwingen, maar Crèvecoeur verwacht geen makkelijke match. "Oostende heeft vijf opeenvolgende titels gepakt en is mentaal zeer sterk. We mogen niet verslappen. Het zal woensdagavond een echt gevecht worden. We moeten klaar zijn om te vechten en om ons spel te spelen."


Oostende-coach Dario Gjergja toonde zich groot in de nederlaag en had complimenten voor Brussels. "Ik moet Brussels feliciteren met deze overwinning. Hun efficiëntie achter de driepuntlijn heeft ons pijn gedaan, vooral in het eerste quarter. Brussels sloot de wedstrijd af met zes spelers boven de tien punten, dus het is absoluut een verdiende overwinning."

De wedstrijd speelde zich door enkele gecontesteerde beslissingen van de wedstrijdleiding af in een vijandige sfeer. De Kroatische coach van de kustploeg werd zelfs naar de kleedkamer gestuurd na twee technische fouten. "Ik begrijp enkele beslissingen niet, ik weet zelfs niet meer hoe ik mij moet gedragen naast het terrein", reageerde Gjergja. "Ondanks de nederlaag hebben we nog alles in eigen handen. We moeten goed reageren en de fouten herstellen die we vanavond gemaakt hebben. We moeten klaar zijn voor woensdag."
 

Oostende laat zich verrassen in eigen huis en is nog geen kampioen
Foto: Photo News
Oostende laat zich verrassen in eigen huis en is nog geen kampioen
Foto: Photo News
Oostende laat zich verrassen in eigen huis en is nog geen kampioen
Foto: BELGA
Oostende laat zich verrassen in eigen huis en is nog geen kampioen
Foto: foto's BELGA