Le Pen: ‘Grote mobilisatie patriottische kiezers nodig’
Foto: EPA

Marine Le Pen, leider van de Franse extreemrechtse partij Front national, heeft zondag de ‘patriottische kiezers’ opgeroepen tot een ‘grote mobilisatie’ bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Ze is verontrust over de ‘catastrofale onthouding’.

‘Deze verkiezingen hebben geen enkel enthousiasme bij de Fransen opgewekt’, aldus Le Pen. Ze gaf geen commentaar op het resultaat van haar partij, die 13 tot 14 procent van de stemmen zou behalen.

De partij van president Emmanuel Macron, La République En Marche, staat op het punt een heel grote meerderheid in het parlement binnen te rijven. Le Pen wil zich daartegen verzetten: ‘We hebben in de assemblée echte oppositie nodig tegen de politieke catastrofe die Emmanuel Macron voorbereidt.’

Het Front National zal zich echter moeten tevreden stellen met 3 tot 10 zetels, zo blijkt uit voorspellingen. Dat is onder de doelstelling van 15 zetels, een aantal dat recht geeft op het vormen van een fractie in het Franse lagerhuis.

Le Pen kondigde nog aan dat ze ‘ver op kop’ ligt in haar kiesdistrict Hénin-Beaumont, met meer dan 45 procent van de stemmen. In de tweede ronde zal ze het moeten opnemen tegen de kandidaat van La République En Marche, Anne Roquet.