Daar is Michael Gove weer
Michael Gove: blij dat hij Theresa May kan steunen. Foto: reuters

De Britse premier Theresa May heeft Michael Gove benoemd tot minister van milieu, voedsel en landbouw. Het is een opvallende comeback voor de man die David Cameron en Boris Johnson nekte.

Michael Gove is een oude bekende in de Britse politiek. Hij was minister van onderwijs en justitie onder May’s voorganger David Cameron. Maar hij bracht Cameron ook in de problemen toen hij bekendmaakte dat hij campagne zou voeren voor het ‘Leave’-kamp in de aanloop naar het Brexit-referendum.

Eens die Brexit een feit was, zorgde hij er zo mee voor dat Cameron vertrok. Daarna steunde hij Boris Johnson als kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve partij en de vrijgekomen post van premier.

Maar op het laatste moment stak hij ook Johnson stokken in de wielen door zelf kandidaat-premier te worden. Uiteindelijk was het Theresa May die de strijd won en premier werd. Ze had toen geen plaats voor Gove in haar regering.

Dat May nu wel een ministerportefeuille geeft aan Gove bewijst volgens waarnemers hoe verzwakt ze is na de verkiezingen van vorige donderdag waarbij de meerderheid van de Conservatieven kleiner werd. Gove zelf zegt ‘verrast te zijn met de vraag om het kabinet te versterken’, maar hij is ‘blij om premier May te kunnen steunen’.

Met 318 zetels heeft May geen absolute meerderheid (326 zetels, red.) meer. Met de steun van de Democratische Unionistische Partij, die slechts 10 zetels heeft, vormt ze nu een minderheidsregering. En die blijven doorgaans niet lang duren in het Verenigd Koninkrijk.