Piqueur haalt uit naar curatoren: 'Dit is lachwekkend'
Foto: ISOPIX

Jeroen Piqueur, de gevallen topman van Optima, reageert bits op een aantal verklaringen van de curatoren. Hij plaatst ook vraagtekens bij de volgens hem zeer lage opbrengst van de verkoop van bepaalde onderdelen van de bank.

Piqueur vindt dat de curatoren geen pluim op hun hoed moeten steken in verband met de realisatie van het actief van Optima Bank voor een bedrag van 70 miljoen euro. ‘Dit is lachwekkend. Dit was gewoon cash en de waardepapieren op de rekening van Optima Bank’, zegt Piqueur.

Een groot deel waren inderdaad liquide middelen en de curatoren verbloemen dat ook niet. Maar Piqueur blijkt vooral moeite te hebben met wat de verkoop van de kernactiviteiten van Optima Bank maar opbracht. Hij vindt de verkoopprijs van de verzekeringsportefeuille van Optima Bank onbegrijpelijk laag. Die werd voor 2,5 miljoen euro verkocht.

‘We hadden een jaarlijks terugkerende commissie op de portefeuille van bijna 15 miljoen euro. De marktwaarde is normaal anderhalf keer het jaarinkomen of 22,5 miljoen’, zegt Piqueur.

'Wie zijn de kopers?'

De curatoren betwisten niet dat er een belangrijke verzekeringsportefeuille was, maar wezen erop dat de waarde van die portefeuille pijlsnel daalde. Volgens hen werd de verzekeringsportefeuille met spaar-en levensverzekeringen bij o.a. Lombard Allianz en Ergo in moeilijke omstandigheden gerealiseerd. De handelsagenten waarmee de bank vroeger werkte en de concurrenten gingen met de klantenportefeuille lopen.

Piqueur vindt ook dat de verkoop van de software en knowhow van de financiële planning voor 250.000 euro verrassend weinig is. ‘Het roept bij mij veel vragen op. Ik zou toch graag willen weten wie de kopers zijn.’

Piqueur is het dan weer helemaal met de curatoren eens als die zeggen dat de bank een jaar geleden vlak voor het faillissement technisch niet in staking van betaling was. Het was de bijzondere commissaris die toen ingreep om een run on the bank te vermijden na een perslek.

'Spaanse transacties'

Piqueur blijft erbij dat Optima Bank niet failliet had moeten gaan en ziet in de verklaring van de curatoren een bevestiging van zijn standpunt. Hij had dan weer naar eigen zeggen al voordat de Nationale Bank tussen kwam een groot deel van de kredietportefeuille verkocht. ‘Had men mij nog enkele weken tijd gegund, dan zou ook het laatste deel van de bedrijfskredieten met een minimale korting verkocht zijn geweest’, aldus Piqueur.

De gevallen Optima-baas is vooral boos dat er gesuggereerd wordt dat hij zich mogelijk onvermogend zou kunnen verklaren én dat hij mogelijk nog ergens een appeltje voor de dorst achter de hand heeft. De curatoren hebben zoals bekend ook de boekhouding van de bank laten doorlichten. Dat daar munitie zou inzitten om Piqueur fouten aan te wrijven, durft Piqueur ook al weer sterk te betwijfelen.

‘Dit zou betekenen dat noch de boekhouding, noch de accountants, noch de CFO, noch de Bedrijfsrevisoren, noch het auditcomité en de Raad van Bestuur deze onregelmatigheden zouden opgemerkt hebben. En ook de NBB niet, gezien wij toch maandelijks een rapporteringsplicht hadden.’

Ook de omstreden ‘Spaanse transacties’ zijn niet zijn schuld. ‘Die gebeurden op vraag van de NBB en in overleg met de raad van bestuur, de commissarissen en de NBB. Deze transactie werd goedgekeurd door de bijzondere bankrevisor-commissaris van E & Y. Dit is inderdaad een jammerlijk verlies van 2,4 miljoen maar is slechts een fractie van het verlies gerealiseerd door de curatoren bij de verkoop van de verzekeringsportefeuille’, sneert Piqueur.

Piqueur vindt dat het voor hem wel erg moeilijk wordt om nog te kunnen hopen op een eerlijk proces.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in