Oekraïeners vieren afschaffing visum naar Europa
Foto: EPA

Voor de Oekraïeners is het zondag de eerste dag dat ze zonder visum maximaal 90 dagen naar de Europese Unie kunnen afreizen, voor toerisme, familiebezoek of zaken. Dat werd uitgebreid gevierd in de hoofdstad Kiev, waar om middernacht meer dan tienduizend mensen op straat kwamen.

VIn de eerste uren staken al zo’n 600 mensen met een biometrisch paspoort de grens over, maakte de grenswacht bekend aan het persbureau interfax.

‘De nieuwe vrijheid betekent voor Oekraïne de definitieve afsplitsing van het Russische Rijk’, verklaarde president Petro Porosjenko. ‘De woorden ‘Back in the USSR’ zullen we nu enkel nog van The Beatles horen’.

Van de ongeveer 40 miljoen Oekraïeners, bezit ongeveer één op de tien een biometrisch paspoort. Aan de afschaffing van de visumplicht gingen jarenlange onderhandelingen vooraf. Maar voor veel Oekraïeners is een bezoek aan een Europees land gewoon te duur. Bovendien vinden in het oosten van het land nog altijd gevechten plaats tussen het Oekraïense leger en Russisch-gezinde separatisten.

Het visumvrije verkeer geldt niet voor Groot-Brittannië en Ierland. Europa heeft ook bepaald dat de maatregel onmiddellijk kan ingetrokken worden in “uitzonderlijke gevallen”: in het geval van zware migratiedruk of een teveel aan Oekraïeners dat in EU-landen blijft nadat hun toegelaten termijn is verstreken.