97-jarige broer schrijft boek over Wim Sonneveld

Jan, de 97-jarige broer van Wim Sonneveld heeft samen met een neef een boek geschreven over de cabaretier. Het is op 28 juni een eeuw geleden dat de legendarische Nederlandse podiumartiest werd geboren in Utrecht.

Jan Sonneveld, die op 22 juni 98 jaar wordt, beschrijft de jongste jaren van zijn beroemd geworden broer en ook hoe diens radiodebuut thuis werd beleefd, in de kruidenierswinkel van zijn vader in de Domstad. Het boek heet ‘Wat leefden wij eenvoudig toen’.

‘Vader Sonneveld, die het optreden van zijn zoon op de radio voor geen goud wilde missen, boorde in de vloer van de huiskamer en in het plafond van de winkel een gat waardoor hij een elektrische draad liet zakken voor een luidsprekeraansluiting in de winkel. Toen het tegen achten liep stond de winkel vol met buurtgenoten die allemaal kwamen luisteren naar de zoon van kruidenier Sonneveld. Vader, die op de toonbank was gaan zitten, vroeg iedereen stil te zijn. Iedereen luisterde met open mond naar de mooie warme en gevoelige stem van hun buurjongen. Toen Wim klaar was met zingen, klonk er vanuit de winkel een klaterend applaus, dat door de trotse vader met een diepe buiging in ontvangst werd genomen.’

Jan beschrijft verder de avonturen die het moederloze gezin beleefde met de jonge Wim, toen al een grappenmaker, gezelligheidsdier en een jongen met handelsgeest èn smaak. Dat laatste blijkt uit het verhaal dat hij jurken ging kopen voor zijn te drukke zusjes, een toen nog ongebruikelijker actie voor een jongen dan nu. ‘Cathrien en Nel waren niet alleen opgetogen maar ook verbaasd dat Wim zulke leuke fleurige en smaakvolle jurken had uitgezocht, die bovendien naadloos pasten. Het ontbrak de meiden de volgende dagen niet aan complimentjes van de klanten voor hun smaakvolle kleding.’

Op 28 juni verschijnt ook een boek met (liefdes)brieven die Sonneveld tussen 1948-1958 uitwisselde met zijn partner Friso Wiegersma, die hem ook in zijn werk bijstond als decor- en kostuumontwerper, vormgever en tekstdichter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in