Fransen hebben geen zin in derde stembusgang op korte tijd
Vrijwilligers in een kiesbureau in Marseille. Foto: AP

De opkomst voor de Franse parlementsverkiezingen ligt bijzonder laag. Uit exitpolls blijkt dat president Emmanuel Macron met zijn partij La République En Marche een meerderheid behaalt, maar dat is dan wel door een minderheid van de kiezers beslist.

Het lijkt erop dat de Fransen de verkiezingen een beetje beu zijn na de presidentsverkiezingen eerder dit jaar. Om vijf uur in de namiddag had amper 40,75 procent de stemgerechtigde Fransen hun stem uitgebracht voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Bij de parlementsverkiezingen in 2012 was dat al 48,31 procent en in 2007 zelfs 49,28 procent.

En bij de exitpolls om 20 uur lag het percentage opgekomen kiezers op amper 49,8 procent. Bij de verkiezing van eerder dit jaar Macron was dat nog rond de 75 procent. Het lijkt erop dat veel kiezers er van uitgingen dat La République En Marche van Macron sowieso de zege zou binnenhalen.

Macron ging kort voor de middag zelf stemmen in Le Touquet. Hij werd onderweg naar het stembureau toegejuicht door heel wat aanhangers.

Om te kunnen doorstoten naar de tweede ronde, volgende week zondag, moet een kandidaat de drempel van 12,5 procent van het aantal ingeschreven kiezers in een kiesdistrict overschrijden. Doordat maar de helft kwam opdagen, lag de lat voor de tweede ronde op gemiddeld 25 procent en verkleinde de kans op het aantal triangulaires – een beslissende strijd tussen drie kandidaten in de tweede ronde.

Het mooie zomerweer in Frankrijk biedt trouwens geen verklaring voor de lage opkomst. Twee onderzoekers bestudeerden in 2013 het verband tussen de opkomst bij de parlementsverkiezingen tussen 1988 en 2002 en het klimaat. Ze kwamen tot de conclusie dat de zon eerder uitnodigt dan ontmoedigt om te gaan stemmen.