Er zijn geen explosieven gevonden aan boord van het vliegtuig van EasyJet, dat onvoorzien moest landen op de luchthaven van Keulen/Bonn. Dat gebeurde nadat er een verdacht gesprek werd opgevangen waarin het woord ‘bom’ zou gevallen zijn. 3 mannen zijn opgepakt.

Dat bevestigt de Duitse politie zondag. Het toestel dat onderweg was van Ljubljana (Slovenië) naar Londen, is weer vrijgegeven. De piloot besloot zaterdagavond de landing vervroegd in te zetten, nadat hij op de hoogte werd gebracht van een 'verdacht gesprek met een terroristische inhoud' tussen drie passagiers. Daarin zou over een bom zijn gesproken.Die mannen, Britten van 31, 38 en 48 jaar die werkten in Slovenië, worden nog altijd ondervraagd door de politie in Keulen. Volgens de Duitse autoriteiten is geen van hen gekend bij de veiligheidsdiensten. Over de inhoud van hun verdacht gesprek heeft de politie niets bekendgemaakt. Alle 151 passagiers moesten het vliegtuig zaterdagavond verlaten via de nooduitgang. Er werd ook een rugzak tot ontploffing gebracht, die toebehoorde aan de oudste Brit. In de rugzak zaten onder meer kabels. Het toestel werd onderzocht door speurhonden, maar die vonden geen sporen van explosieven.Het vliegverkeer werd op bevel van de politie rond 19.00 uur onderbroken. Daardoor werden tien vluchten omgeleid, en een twintigtal vluchten liep vertraging op. Iets voor 22 uur werd de luchthaven opnieuw volledig vrijgegeven.

EasyJet spreekt van een 'een voorzorgsmaatregel' van de piloot 'om ervoor te zorgen dat het vliegtuig extra veiligheidscontroles kon ondergaan in Keulen, waar de politie het toestel opwachtte’, aldus woordvoerster Carinne Heinen. ‘In overleg met de lokale autoriteiten verlieten de passagiers het vliegtuig om controles uit te voeren.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in