Merkel ziet geen probleem voor Brexit-onderhandelingen
Foto: REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet na de verkiezingen van donderdag in Groot-Brittannië geen obstakels om de onderhandelingen rond de uitstap van Londen uit de Europese Unie in gang te zetten. ‘Wij zijn van onze kant voorbereid en klaar om te onderhandelen’, zei Merkel vrijdagavond na een gesprek met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto.

De Britse premier May verloor donderdag bij de parlementsverkiezingen haar absolute meerderheid, terwijl ze die verkiezingen net had georganiseerd om een bredere achterban te krijgen om de onderhandelingen over de Brexit te voeren.

Door nederlaag van May, die wel nog steeds een meerderheid in het parlement behaalde door een coalitie met de Noord-Ierse DUP, rees er twijfel of Groot-Brittannië nog steeds voor een ‘harde Brexit’ zou gaan, en of het proces voor de uitstap uit de EU al of niet vertraging zou oplopen. Het begin van de onderhandelingen is gepland voor 19 juni.

‘Ik ga ervan uit dat Groot-Brittannië, na wat ik heb gehoord van eerste minister, wil vasthouden aan zijn plan voor de onderhandelingen’, aldus Merkel in Mexico. ‘We willen snel onderhandelen, vasthouden aan de opgestelde agenda en op dit moment heb ik dan ook geen redenen om te suggereren dat de onderhandelingen niet zoals gepland zouden starten.’

Merkel voegt nog toe dat ze hoopt dat Groot-Brittannië een goede partner zal blijven. Ze benadrukte echter ook dat ze veel aandacht zal hebben voor de belangen van de 27 lidstaten van de Europese Unie tijdens de onderhandelingen.

Merkel is vrijdag in Mexico aangekomen voor een tweedaags bezoek, waarin ze onder meer zal spreken over het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.