Schotse premier: ‘Referendum heeft ons zetels gekost’
Foto: REUTERS

De Schotse premier Nicola Sturgeon sluit niet uit ze haar plannen voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum laat vallen nu haar partij verliezen heeft geleden.

De Schotse nationalisten zaten aan de kant waar de klappen vielen bij de vervroegde verkiezingen. Zo strandt de SNP, die in Schotland al tien jaar aan de macht is, op 35 zetels, maar liefst 21 minder na de monsterscore in 2015. Alex Salmond, gewezen eerste minister van Schotland en de vroegere leider van de nationalistische partij SNP, raakte niet herverkozen. Ook Angus Robertson, de huidige viceleider van de partij, moet zijn zetel in het Lagerhuis afstaan.

‘Het is een onontkoombaar feit dat ook wij gisterenavond bittere teleurstellende verliezen hebben geleden’, zei Sturgeon, die tijdens de campagne voor een tweede Schots onafhankelijkheidsreferendum pleitte. ‘Ongetwijfeld heeft het onafhankelijkheidsreferendum een rol gespeeld, maar ik denk dat er nog andere factoren zijn zoals de Brexit.’

Nadenken

Toen ze gevraagd werd naar de plannen van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum, zei ze dat ze over de resultaten zal nadenken. De leider van de Schotse nationalisten gaf aan dat ze zal nadenken over de resultaten. ‘Ik heb al 36 uur niet geslapen en ik denk niet dat de beste beslissingen worden genomen.’

‘We zullen luisteren naar de kiezers en zeer zorgvuldig bepalen wat de beste weg is voor Schotland in de toekomst’, zei ze nog.

In de peilingen voor de verkiezingen zei een meerderheid van de Schotten al dat ze geen vragende partij was voor een tweede referendum. Nochtans zagen de nationalisten in de 'harde Brexit' van Theresa May een kans voor een nieuw referendum. In Schotland stemde een meerderheid tegen de Brexit.

May

Sturgeon benadrukte dat de SNP in Schotland de verkiezingen wel heeft gewonnen en er nog steeds de veruit grootste partij is. ‘We hebben meer zetels dan alle andere partijen samen.’

De Britse premier Theresa May heeft voor haar dan weer ‘alle gezag en geloofwaardigheid verloren’. Ze moet de plannen van een harde Brexit laten varen, vindt ze.