Paul Nuttall stopt als voorzitter van de nationalistische partij Ukip. Zijn partij, groot voorvechter van de Brexit, heeft geen enkele zetel gehaald in de vervroegde verkiezingen.

Nuttall trekt zijn conclusies nu zijn partij haar enige zetel is verloren. Nochtans gelooft hij dat Ukip nog een grote toekomst heeft, zij het wel zonder hem aan het hoofd. ‘Het is tijd voor een nieuwe periode, met een nieuwe leider’, sprak Nuttall. ‘Met een nieuwe focus en nieuwe ideeën.’

Volgens Nuttall blijft zijn partij relevanter dan ooit en zou ze de waakhond van de Brexit blijven. ‘De premier, en ik vermoed een Tory, moet weten dat als ze de Brexit afzwakken ze aan de stembus gestraft zullen worden’, zei hij. ‘We zijn de Brexit-verzekering van het land.’

Het is de tweede keer op net geen jaar tijd dat Ukip op zoek moet naar een nieuwe voorzitter.

In juli van vorig jaar trad Nigel Farage terug als partijleider na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. De eurosceptische partij haalde haar slag thuis, waarop Farage de fakkel doorgaf aan Paul Nuttall. Als de Brexit in gevaar is, sluite Farage een comeback niet uit.

De vervroegde verkiezingen van Theresa May gooiden roet in het eten van de voorstanders van een harde Brexit. May hoopte met die verkiezingen een sterk mandaat van de kiezers te verkrijgen, dat haar meer gezag aan de onderhandelingstafel met de EU zou moeten geven. Maar dat draaide dus anders uit. De Conservatives verloren hun meerderheid.