Wat betekent dit voor de Brexit?
Foto: AFP

De Britse premier Theresay May schreef vervroegde verkiezingen uit om steviger te staan in de Brexit-onderhandelingen. De nederlaag van haar partij dreigt die onderhandelingen nu echter flink te bemoeilijken.

De Britten zitten nog steeds op kruissnelheid om de EU te verlaten op vrijdag 29 maart 2019. De onderhandelingen met andere landen van de EU starten op 19 juni, dus de gesprekken zouden in Brussel gevoerd worden met de nieuwe zittende regering. De Britse premier May, die een regering vormt met de Noord-Ierse Democratic Unionists, maakt zich sterk dat de onderhandelingen kunnen doorgaan zoals gepland.

Door het onduidelijke verkiezingsresultaat is het echter verre van zeker dat er tegen dan een nieuwe Britse regering is. Maar de klok blijft intussen natuurlijk verder tikken. Over minder dan 2 jaar is het VK geen lid meer van de EU. Deal of geen deal over de uitstap. De uitslag zorgt voor onduidelijkheid rond de start van de brexitonderhandelingen, maar de bal ligt in het kamp van Londen. Dat lieten verschillende Europese toppolitici verstaan.

'We weten niet wanneer de brexitgesprekken beginnen', stelt Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk. 'We weten wel wanneer ze moeten eindigen. Doe jullie best om te voorkomen dat er geen deal komt.' Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wijst erop dat Londen aan zet is. Eenzelfde geluid bij Michel Barnier, die de brexitgesprekken zal gaan leiden voor de EU. 'De onderhandelingen zouden moeten starten wanneer het UK klaar is/ De kalender en de positie van de EU zijn duidelijk.'
 

De Conservatieven hoopten in het kiesresultaat een bevestiging te zien van hun exitstrategie en vroegen van de kiezers tijdens deze verkiezingen eigenlijk een motie van vertrouwen. Nu May haar meerderheid in het parlement verloren heeft, zullen de Britten hun strategie moeten herzien.

De Brexit komt er sowieso maar de grote vraag is hoe die er zal gaan uitzien. Terwijl May de voorkeur geeft aan een harde breuk, is Labour eerder voorstander van het compromis dan van de confrontatie. Een harde Brexit lijkt met de huidige resultaten dan ook bijzonder twijfelachtig.

De afhandeling van de uittreding uit de EU zal ook invloed hebben op de interne relaties met pakweg Schotland.

Tegenvaller voor de EU

Het verkiezingsresultaat is ook een streep door de rekening van de leiders van de Europese Unie. ‘De EU had gehoopt op heel ruime overwinning van Theresa May. Dat zou haar de marge hebben gegeven om de onderhandelingen op een ernstige manier te voeren om dan op een zachte manier te landen. Aan de kant van de EU is men min of meer klaar om onderhandelingen op te starten, maar nu weten we ineens niet meer wie aan de andere kant van de tafel zal zitten’, aldus professor Europese Politiek Hendrik Vos op Radio 1.

Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt, die ook een rol speelt bij de onderhandelingen, ziet de die alleen maar moeilijker worden.

Het voordeel van de vervroegde verkiezingen is wel dat de volgende Britse verkiezingen er pas komen in 2022. De Brexit-onderhandelingen zullen dus verlopen in verkiezingsvrije tijden, wat het sluiten van compromissen eenvoudiger maakt.