Nieuw museum is ‘cadeau aan Antwerpen’
Foto: Victoriano Moreno

Aan de Antwerpse Scheldekaaien opent vrijdag het gloednieuwe museum De Reede de deuren. Het gaat om een privé-initiatief van de Nederlandse ondernemer Harry Rutten, die tijdens zijn loopbaan een verzameling aanlegde van grafisch werk van drie grootmeesters in het genre: Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops.

Een museum dat volledig aan grafiek is gewijd, met onder meer etsen, lithografieën, aquatinten en houtsneden, is een behoorlijk uniek gegeven. Rutten koos Antwerpen uit als locatie, onder meer omdat daar ook al het drukkunstmuseum Plantin-Moretus is gevestigd.

‘Je kan mijn collectie vergelijken met een uit de hand gelopen postzegelverzameling: je ziet iets mooi, je gaat je daarin verdiepen en steeds meer aankopen’, zegt hij. ‘Ik had het voordeel dat grafisch werk nog beschikbaar én betaalbaar was.’

Het leeuwendeel van de collectie bestaat uit werk van Goya, Munch en Rops, maar er hangen ook stukken van onder meer Jacob Toornvliet, Rik Wouters en Gustave Van de Woestijne.

Geen overheidssteun

De dagelijkse werking zal vooral op vrijwilligers draaien, maar toch zal het museum vijf dagen per week open zijn en komen er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met bruiklenen. Rutten vroeg geen overheidssteun aan, wat het Antwerpse stadsbestuur er dan ook toe brengt het museum ‘een cadeau’ aan de stad te noemen.

‘Echte entrepreneurs geven de samenleving ook iets terug’, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Het is fantastisch dat iedereen nu met het werk van drie grafische meesters kan kennismaken in Antwerpen, in plaats van ervoor naar pakweg Oslo of Madrid te moeten.’