Na Mayeur stapt ook OCMW-voorzitster Peraïta op
Pascale Peraïta en Yvan Mayeur Foto: belga

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) gaat vanavond na de bijeenkomst van de meerderheid in Brussel-Stad zijn ontslag als burgemeester aankondigen, zo meldt Le Soir. Coalitiepartners Open VLD en SP.A hadden zijn ontslag geëist na het vernietigende rapport over daklozenorganisatie Samusocial. Ook OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS) stapt op. Het Brusselse bestuur zit op dit moment samen om hun opvolging te bespreken.

De druk op Mayeur om ontslag te nemen, nam toe na een vernietigend rapport van de daklozenorganisatie Samusocial, dat door betrokkenen werd omschreven als ‘een verrijkingsmachine’ van Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. Zowel coalitiepartners Open VLD en SP.A hadden zijn ontslag geëist. Zo niet, dan zouden ze zelf uit het stadsbestuur stappen.

De 57-jarige Mayeur nam in 2013 de fakkel over van Freddy Thielemans, die zijn derde ambtstermijn als burgemeester vroegtijdig voor bekeken hield. Mayeur is een geboren en getogen Brusselaar wiens jeugd zich voor een groot deel in de Marollen afspeelde. Hij is sociaal assistent van opleiding en zetelt sinds 1986 in de Kamer, met een onderbreking van 1995 tot 1999. In 1995 werd hij voorzitter van het Brussels OCMW.

Ondertussen heeft ook zijn opvolgster daar, Pascale Peraïta, laten weten dat ze haar ontslag zal geven. Peraïta wenste geen commentaar te geven bij de beslissing.

Het Brusselse gemeentebestuur zat vanavond op een geheime locatie samen om de opvolging van Mayeur en Peraïta te bespreken, en ovelegt morgen verder. PS-schepenen Philippe Close en Karine Lalieux werden genoemd als kandidaat-burgemeester.