Coalitiepartners eisen ontslag burgemeester Mayeur
Foto: photonews

Brussels minister Pascal Smet (SP.A) eist dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) ontslag neemt. Zo niet, dan stappen de Vlaamse socialisten zelf uit het Brusselse stadsbestuur. Ook coalitiepartner Open VLD sluit zich aan bij die eis, zo werd bevestigd aan onze redactie. Ten laatste vrijdagmorgen volgt er een communicatie, klinkt het bij het kabinet-Mayeur.

‘Het schandaal rond Samusocial is onaanvaardbaar en moreel verwerpelijk. Mayeur moet de komende uren zijn verantwoordelijkheid nemen’, aldus minister Smet. Zo niet, dan stappen de Vlaamse socialisten zelf uit het Brusselse stadsbestuur. Ook Open VLD, die samen met SP.A, PS en MR een paarse coalitie vormen in Brussel-Stad, sluit zich aan bij die eis, zo werd bevestigd aan onze redactie.

'Het is verschrikkelijk, er is geen enkele uitleg aan te geven. De situatie van Mayeur en Peraïta is onhoudbaar. Er is verder onderzoek nodig, maar ze moeten weg', verklaarde Smet voor de start van de Brusselse ministerraad.

Smet reageert met zijn oproep op de doorlichting van de daklozenorganisatie Samusocial die de Brusselse regering vandaag voorstelt en erg bezwarend is voor Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. Mayeur zelf houdt vol dat de vergoedingen wel correct waren. ‘Ik ben sociaal assistent, ik doe hier niet aan vrijwilligerswerk. Het gaat om een professionele opdracht.’

MR-voorzitter Olivier Chastel noemt de zaak-Samusocial 'choquerender' dan de zaak-Publifin. Ook hij liet deze ochtend weten dat de coalitie met zijn partij in de Brusselse gemeenteraad in gevaar is.

'Enorme vertrouwensbreuk'

Ook oppositiepartijen CD&V en CDH eisen het ontslag van Mayeur. 'Er is een enorme vertrouwensbreuk tussen de inwoners van de Stad Brussel en burgmeester Mayeur. Ik vraag daarom opnieuw dat Yvan Mayeur de eer aan zichzelf houdt en aftreedt als burgemeester', aldus staatssecretaris Bianca Debaets.

Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi sluit zich daarbij aan: ‘De Brusselaars verdienen het om met evenveel egards te worden behandeld als zijn kameraden.’ Eerder had Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) Mayeur opgeroepen om over zijn ontslag 'na te denken'.

Geen commentaar

De rood-blauwe meerderheid in de Brusselse gemeenteraad komt in de komende uren bijeen om een stand van zaken te maken van de politieke toestand in het licht van de gebeurtenissen van de laatste uren en dagen in het dossier Samusocial, zo heeft Belga donderdag vernomen bij het kabinet van Mayeur. Ten laatste vrijdagmorgen volgt er een communicatie, luidt het.

Mayeur zelf hield de lippen stijf op elkaar na afloop van het schepencollege. 'We hebben deze morgen met het college een goed overleg gehad over de voetgangerszone', is de enige commentaar die hij wilde geven nadat hij het schepencollege verliet. Ook de andere schepenen en PS-partijgenoten Philippe Close en Karine Lalieux wilden geen commentaar kwijt over de positie van de burgemeester.