Unia opende vorig jaar een vijfde meer dossiers
Els Keytsman Foto: BELGA

Het aantal dossiers bij Unia over mogelijke discriminatie, haatboodschappen of haatmisdrijven is het afgelopen jaar met twintig procent gestegen. Die stijging kan voor een deel worden verklaard door toegenomen media-aandacht, klinkt het.

Gelijkekansencentrum Unia opende in 2016 1.907 dossiers over mogelijke discriminatie, haatboodschappen of haatmisdrijven. Dat is een stijging van twintig procent tegenover 2015, en dertig procent meer in vergelijking met 2010.

Dat betekent niet dat we zomaar kunnen stellen dat discriminatie toeneemt in onze samenleving, wél het bewustzijn errond waardoor mensen discriminatie meer melden, aldus Unia-directeur Els Keytsman. ‘Deze cijfers geven een beeld over ons land en over de activiteiten van Unia. De toegenomen bekendheid van Unia en enkele dossiers in de media verklaren deels de algemene stijging.’

De meeste dossiers gaan over raciale discriminatie (dertig procent), handicap (28 procent) en religieuze overtuiging (14 procent). Het afgelopen jaar was werk een van de domeinen waar Unia het vaakst voor geraadpleegd werd. Het aantal nieuwe dossiers (504) verdubbelde bijna in vergelijking met 2015.

Vooral het aantal dossiers over het leeftijdscriterium steeg fors, met 135 procent. ‘We schrijven die stijging toen aan de media-aandacht die de veroordeling van keukenfabrikant Dovy kreeg en die leidde tot meer bewustzijn bij de slachtoffers over deze discriminatievorm.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in