Autisme misschien te voorspellen vanaf 6 maanden
De sterkte van verbindingen in de hersenen is tekenend voor autisme. Foto: cidd

Een hersenscan bij baby’s kan misschien al voorspellen of ze autisme zullen ontwikkelen, nog voor er symptomen zijn.

Het is bij net geen zestig baby’s getest, dus enige bevestiging is op zijn plaats, maar alvast bij die zestig kindjes met hoog familiaal risico kon een hersenscan voorspellen of ze op hun twee jaar autisme zouden vertonen. Dat melden 26 onderzoekers van 7 universiteiten in Science Translational Medicine.

Robert Emerson (Universiteit Noord-Carolina) en collega’s namen bij 59 kindjes van zes maanden, allemaal met een broertje of zusje met autisme, een MRI-hersenscan af tijdens hun slaap. Daarin noteerden ze hoe vlot 230 verschillende hersengebiedjes met elkaar verbonden waren (een totaal van meer dan 26.000 verbindingen). Ze wachtten tot de baby’s twee jaar waren, en stelden dan op de klassieke manier een diagnose.

Elf kindjes vertoonden symptomen uit het autismespectrum. Vervolgens lieten ze een patroonherkenningsprogramma los op de gigantische hoeveelheid verbindingen, om te zien of de elf op een herkenbare manier anders waren dan de andere.

Er was inderdaad een apart patroon van 974 verbindingen in de hersenen, dat alleen te vinden was bij negen van de elf autistische kindjes, en bij niemand van de 48 niet-autistische kindjes. De hersenscan miste dus zo’n twintig procent van de gevallen maar, zeker zo belangrijk, dompelde niemand in nodeloze angst. De meeste betrokken verbindingen lagen in gebieden voor taal, repetitief gedrag en sociaal gedrag.

De onderzoekers weten nog niet of het patroon ook opduikt bij kindjes zonder verhoogd genetisch risico (wie al een broer of zus met autisme heeft, loopt een risico van 1 op 5 om ook autisme te krijgen, terwijl dat normaal een kans van 1 op 68 is). De vorsers beseffen ook dat hun gunstig resultaat voor een flink deel aan toeval te wijten kan zijn, en bevestigd zal moeten worden bij veel grotere aantallen. Maar intussen vinden ze hun resultaat wel hoopgevend, ‘omdat hoe vroeger de behandeling kan starten, hoe beter de resultaten zijn’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig