Man Onkelinx probeert onderzoek Samusocial af te blokken
Foto: BELGA

Samusocial probeert via juridische weg het onderzoek van de Brusselse regering naar Samusocial af te blokken. Opvallend, het advocatenbureau van Marc Uyttendaele, echtgenoot van Laurette Onkelinx (PS), verdedigt Samusocial.

De Brusselse ministers Céline Frémault en Pascal Smet hebben beiden een brief ontvangen die stelt dat de Brusselse regering geen recht heeft om een onderzoek te voeren naar de vergoedingen bij Samusocial. Regeringscommissarissen van beide kabinetten werken volop aan een rapport over de vergoedingen en werking van de vzw.

Opvallend is dat de brief van de hand is van Anne Feyt, advocate bij het advocatenbureau van Marc Uyttendaele. Dat is de man van PS-kopstuk Laurette Onkelinx. Ironisch genoeg pleit zij net voor de camera's van Terzake voor 'totale transparantie'.

Ondanks de tegenwerking zouden Frémault en Smet morgen toch een flink rapport kunnen neerleggen. Het wordt morgen besproken door de Brusselse regering.

Het Brussels parlement is intussen al unaniem akkoord gegaan met de oprichting van een onderzoekscommissie rond Samusocial. Aanleiding voor de onderzoekscommissie is het schandaal bij de Brusselse vzw Samusocial, waaruit bleek dat bestuurders jarenlang zitpenningen inden. In 2016 was dat goed voor in totaal 60.000 euro.

Het bestuur verschuilt zich achter hun status als private vzw om geen bijkomende informatie te lossen over de zitpenningen en vergaderingen. De onderzoekscommissie moet de zaak nu ‘tot op het bot’ doorlichten, klinkt het bij Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen).