‘Mayeur is niet de burgemeester die Brusselaars verdienen’
Foto: AP

‘Yvan Mayeur is niet de burgemeester die de Brusselaars verdienen.’ Dat Bianca Debaets (CD&V), Brussels staatssecretaris en oppositielid in de gemeenteraad van Brussel in een reactie op de ophef rond de hoge bedragen die Brussels PS-burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta opstreken bij Samusocial

‘Je royaal laten betalen voor ‘zogezegd’ engagement in een vzw voor daklozen? Het is om heel beschaamd over te zijn! En het is niet de eerste keer dat de burgemeester van de stad Brussel zijn inwoners te schande maakt. We moeten het durven zeggen zoals het is: Yvan Mayeur is niet de burgemeester die de Brusselaars verdienen. Ik hoop dat hij en zijn coalitiepartners dat eerder vroeg dan laat zelf zullen inzien’, aldus Debaets. Brussels staatssecretaris en oppositielid in de gemeenteraad van Brussel. CD&V is net als de groenen voorstander van een parlementaire onderzoekscommissie.

‘Mayeur is niet de burgemeester die Brusselaars verdienen’
Bianca Debaets Foto: BELGA

Debaets wil donderdag tijdens de ministerraad met de Brusselse regering bekijken wat het rapport van de regeringscommissarissen bij Samusocial heeft opgeleverd. Dat rapport kondigde minister-president Rudi Vervoort vorige vrijdag tijdens het vragenuurtje in het parlement aan. ‘Indien blijkt dat de vzw Samusocial geen klare wijn wil schenken, moeten we nadenken over verdere stappen’, vindt Bianca Debaets.

‘Mijn partij steunt het plan om deze zaak uit te spitten met een parlementaire onderzoekscommissie. Indien blijkt dat het geld dat Mayeur en Peraïta ontvingen, is uitbetaald zonder dat daar daadwerkelijk prestaties tegenover stonden, moet het geld worden terugbetaald zodat het kan gebruikt worden waarvoor het dient: ter ondersteuning van de Brusselse dak- en thuislozen’, besluit de CD&V-politica.

MR-fractieleider in het Brussels parlement, Vincent De Wolf, heeft woensdag geëist dat de Brusselse regering onmiddellijk een bijzondere commissaris aanstelt die de activiteiten en het beheer van Samusocial controleert en valideert conform de geldende wettelijke en reglementaire normen.

Partijvoorzitter John Crombez sluit dan weer niet uitdat SP.A uit het Brussels schepencollege stapt na de commotie rond de Samusocial-vergoedingen die burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta kregen.