Darya Safai is in het Italiaanse Pesaro tijdens een volleybalwedstrijd het stadion uitgezet. De activiste uit Antwerpen protesteerde zoals steeds tegen het verbod voor vrouwen om sportwedstrijden bij te wonen in Iran.

De 42-jarige Safai, tandarts van Iraanse origine, ijvert al jaren voor vrouwenrechten in haar land van herkomst. Om haar zaak in de belangstelling te krijgen duikt ze op bij tal van sportmanifestaties zoals ook afgelopen weekend in Italië. Daar woonde ze een volleybalmatch tussen het gastland en Iran bij. Zoals steeds met haar spandoek, waarop ‘laat Iraanse vrouwen toe in stadions’ staat. ‘Ik had me een ticket gekocht voor een plaats in het zicht van de camera’s’, vertelt Safai.

Belgisch-Iraanse activiste Darya Safai zorgt voor rel in Italië
Foto: Herman Ricour

Die camera’s konden dan ook haarfijn registreren hoe ze door de Italiaanse politie uit het stadion geleid werd. ‘Agressief behandeld werd’, aldus Safai zelf. ‘Mijn spandoek werd zelfs verscheurd.’

De wedstrijd verder bijwonen was onmogelijk. ‘Dat terwijl ik gewoon wil dat Iraanse vrouwen sportwedstrijden kunnen bijwonen’, zegt ze. 'Blijkbaar luistert de politie van een Europees land nu dus naar de wetten van een Islamitische republiek als Iran.' Volgens Safai overtreedt de FIVB, de internationale volleybalbond, bovendien haar eigen statuten door Iran gastland te laten zijn voor wedstrijden in de World League. 'In de statuten staat dat geen vorm van discriminatie aanvaard wordt en toch laten ze toe dat vrouwen daar gediscrimineerd worden en de wedstrijden niet mogen bijwonen in stadions', aldus Safai.

Voorpagina

Safai slaagde er wel in de verwijdering uit de sporthal in Pesaro om te buigen naar iets positiefs. Ze kon op de staatstelevisie Rai uitgebreid haar verhaal doen en genereerde zo meer aandacht voor het lot van de Iraanse vrouwen die sportwedstrijden willen bijwonen.

Meer nog, een van de bekendste Italiaanse journalisten, Michele Serra van La Repubblica, nam het in zijn opiniestuk op de voorpagina van de krant openlijk op voor Safai. ‘Hoe kan het dat in een land waar voetbalstadions en sportzalen vol Keltische kruizen en gewelddadige slogans hangen een dergelijk spandoek door de politie verscheurd wordt? Iemand van de overheid of van de volleybalbond moet zich bij Safai excuseren’, schrijft Serra.

‘Excuses heb ik nog niet gekregen’, aldus Safai zelf.