Franse astronaut: ‘Ik heb de broosheid van onze planeet gezien’
Foto: REUTERS

De Franse astronaut Thomas Pesquet wil zich inzetten voor de strijd tegen de klimaatverandering. Dat heeft hij gezegd op de eerste persconferentie na zijn terugkeer van het Internationaal Ruimtestation ISS.

De 39-jarige astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA zegt dat zijn kijk op onze planeet na 169 dagen in de ruimte veranderd is. Hij heeft aldus de 'broosheid' van onze planeet gezien.

'Dit heeft me zin gegeven de mensen aan te zetten meer voor het leefmilieu te doen', zei Pesquet. Hij voegde eraan toe dat hij zich ook als 'burger' in die zin wil inzetten.

De astronaut noemde de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen 'onverantwoord'.

Franse astronaut: ‘Ik heb de broosheid van onze planeet gezien’
Foto: REUTERS

Pesquet keerde samen met de Rus Oleg Novitsky naar de Aarde terug. Tijdens zijn verblijf in de spacemeccano heeft hij twee ruimtewandelingen gedaan. Na zijn terugkeer genoot Pesquet in de eerste plaats in het bijzonder weer van Franse kaas en de eerste douche.

Inmiddels bereidt de Duitser Alexander Gerst zich voor op zijn tweede trip naar en met het ISS. Als astronaut van ESA zal hij daar de eerste Duitse bevelhebber worden. De eerste niet-Amerikaan of - Rus om dit te doen was de Belg Frank De Winne.