Marghem: 'Voordeel aan foutje woordvoerder is dat iedereen duidelijk is'
Foto: BELGA

Federaal minister van Energie en Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) ontkent dat ze de Belgische klimaatdoelstellingen wil terugschroeven en dat ze daarover wil onderhandelen met Europa. 'De woordvoerder heeft op de vraag van een journalist geantwoord zonder het hele kabinet te willen bellen in een verlengd weekend', aldus Marghem op persconferentie.

Dinsdagochtend stond onder meer in De Standaard dat minister Marghem de klimaatambitie van ons land wou versoepelen en dat ze erover wil in gesprek gaan met Europa. Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. ‘De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen’, zo wordt de woordvoerster van de minister geciteerd.

Tijdens een persconferentie verduidelijkt ze dat het om een foutje van haar woordvoerder gaat. Die is nog maar enkele weken in functie en heeft een vraag van een journalist beantwoord terwijl de minister op een congres in Londen was. De woordvoerder baseerde zich daarvoor op de flexibiliteit die bestaat rond de uitstootdoelstelling om een verdeling tussen de verschillende betrokken sectoren mogelijk te maken.

'Het voordeel is dat alle deelstaten zich vandaag duidelijk achter de 35 procent hebben geschaard', zegt de minister. 'Vlaams minister Joke Schauvliege kan nu op 19 juni met een duidelijk Belgisch standpunt naar de Europese ministerraad trekken.'

‘Integendeel’

De uitspraken botsten meteen op een storm van kritiek. Onder meer premier Charles Michel benadrukte dat het niet ging om een regeringsstandpunt. Groen vroeg zich af of Marghem solliciteerde voor de Trump-administratie, en organisaties als Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu waren uiteraard ook niet mals.

Nu ontkent Marghem in een persbericht dat het haar intentie is om de Belgische klimaatdoelstellingen te versoepelen. ‘De minister van Energie heeft geenszins de intentie om de Belgische klimaatdoelstellingen tegen 2030 te herzien’, luidt het in een persbericht. ‘Integendeel, alle acties van de minister bewijzen haar vastberadenheid om van ons land een voorbeeld te maken in de strijd tegen de klimaatopwarming’, zo staat er. ‘Het is dus fout om te doen alsof België opnieuw wil gaan onderhandelen met Europa’.

De MR-minister benadrukt dat het de ambitie van ons land blijft om de uitstoot tegen 2030 met 35 procent te laten dalen. Dat zal volgens haar een inspanning vragen van heel het land. ‘Die inspanning willen we - zoals de premier heeft gezegd - samen met de gewesten en onze Europese partners leveren.’