Meer dan 130 Britse imams weigeren terroristen te begraven
Foto: REUTERS

Een groep van 130 imams in Engeland heeft een pact gesloten om géén terrorist meer traditioneel te begraven. ‘Geen gebedsdienst meer voor de aanslagplegers en we vragen mede-imams en religieuze leiders om hetzelfde te doen,’ schrijven de imams in een mededeling. Dat deelt de Britse krant The Independent.

‘Als Imams en religieuze leiders, veroordelen wij de aanslagen in Manchester en Londen in de sterkst mogelijke zin,’ leest de mededeling op de Facebookpagina van Imams Against Domestic Abuse. ‘Wij, met verschillende achtergronden, wonend over heel Groot-Brittannië, komen samen om onze schok en algehele afkeur uit te drukken op deze koudbloedige moorden.’

‘We zullen geen traditionele islamitische gebedsdienst doen voor de aanslagplegers en we vragen mede-imams en religieuze leiders om hen dat privilege eveneens te ontzeggen’, schreven de tot nu toe 130 leiders in hun mededeling. Samen willen de leiders zich verdedigen tegen de pogingen tot verdeeldheid binnen de gemeenschap. ‘De onverdedigbare daden zijn volleding in strijd met de verheven leringen van de islam.’

Zaterdag maakten drie daders in Londen zeven dodelijke slachtoffers. Er raakten 48 andere mensen gewond, waarvan enkele zwaargewond. De aanslagplegers werden binnen de acht minuten doodgeschoten door politiediensten.

Ook Salman Abedi, de 22-jarige aanslagpleger die eind vorige maand in Manchester 22 dodelijke slachtoffers maakte met een bom aan de uitgang van een concertzaal, kreeg geen traditionele begrafenis.