Coucke al half miljard kwijt op Perrigo-aandelen
Foto: Photo News

De aanhoudende problemen bij Perrigo kosten Marc Coucke potentieel steeds meer geld. De ceo van Perrigo stapt al na 1 jaar op. De aandelenkoers van het bedrijf staat onder zware druk. Dat kost Coucke op papier al een half miljard euro.

Perrigo, de moeder van Omega Pharma, maakte afgelopen nacht bekend dat zijn ceo John Hendrickson opstapt. Hendrickson was nog maar 13 maanden aan de slag bij Perrigo waar hij Joseph (Joe) Papa opvolgde die overstapte naar een Canadese concurrent.

Het vertrek van Hendrickson is de tweede wissel aan de top sinds de activistische aandeelhouder Starboard Value vorig jaar in september zich in Perrigo inkocht en veranderingen eiste. Starboard heeft 6,7 procent van de aandelen Perrigo maar kreeg gedaan dat het 5 van de 11 bestuurszitjes kreeg.

Perrigo beleeft sinds de overname van Omega Pharma woelige tijden. Afgelopen jaar zakte het aandeel met 26 procent, kwamen er herstructureringen, werd geschoven met managers en werd de winstverwachting neerwaarts bijgesteld. Dat tijdens deze turbulente tijden Hendrickson, die voor hij ceo werd een lange carrière had bij Perrigo, het schip verlaat, is een veeg teken. Hendrickson blijft wel nog even aan tot zijn opvolger bekend is.

Aandelenkoers gehalveerd

Voor Marc Coucke is de aanhoudende turbulentie bij Perrigo slecht nieuws. Bij de verkoop van Omega Pharma werd hij immers voor de helft in aandelen betaald. Hij kreeg 620 miljoen euro in cash en 5,4 miljoen aandelen Perrigo.

Die aandelen Perrigo leken aanvankelijk een zegen. Bij de ondertekening van het akkoord waren ze 115 dollar waard en tegen dat de deal eind maart 2015 effectief volledig afgesloten werd, waren ze al gestegen naar ruim 168 dollar per stuk. Maar naderhand werden ze steeds minder waard. Gisteren sloot het aandeel af op 71,8 dollar of al een waardeverlies van 57 procent tegenover de afronding van de verkoop van Omega Pharma in maart 2015.

Voor Marc Coucke bedraagt het waardeverlies op de aandelen nu al een half miljard euro. De dollar is ondertussen enkele procenten gestegen (3,98% om precies te zijn) maar dat maakt niet veel uit. Als Coucke bij de afronding van de koop dacht op 1,46 miljard euro te zitten (waarvan 620 miljoen euro in cash, de rest aandelen Perrigo), is die 1,46 miljard vandaag in waarde gezakt tot  964 miljoen euro. Coucke is dus euro-miljardair af?  Tenzij natuurlijk de vele investeringen die hij met de 620 miljoen euro cash die hij eind maart 2015 ontving al een rendement hebben opgeleverd van minstens 6,5 procent.

De restwaarde van Coucke zijn Perrigo-aandelen is dus gezakt tot 387 miljoen dollar. En het is maar de vraag voor  Coucke of hij zijn 5,4 miljoen aandelen Perrigo wel allemaal gaat krijgen. Perrigo vindt dat Coucke bij de verkoop van Omega Pharma de gang van zaken niet correct heeft voorgesteld. Perrigo heeft een arbitrage-procedure aangespannen waarin zowel Coucke als mede-verkoper Waterland zich moet verdedigen.

Die laatste werd overigens in tegenstelling tot Coucke volledig in cash betaald. Aanvankelijk leek Coucke met zijn aandelen Perrigo een betere zaak te hebben gedaan dan Waterland, maar ondertussen liggen de kaarten helemaal anders.

Of het met Perrigo nog maar goed komt, is de vraag. Analisten hanteren een koersdoel van 60 dollar tot 85 dollar per aandeel. Coucke heeft recent zelf een tegenclaim ingediend bij Perrigo. Hij vindt dat Perrigo bij de overname van Omega Pharma niet ter goeder trouw heeft gehandeld. Perrigo schreef al ruim de helft op de overname van Omega Pharma af.