VS pakken verdachte op voor lekken van NSA-rapport
Foto: AFP
In de VS is een vrouw opgepakt die het NSA-rapport zou hebben gelekt over de Russische poging om Amerikaanse kiezersinformatie te hacken. De verdachte is een medewerkster van een onderneming die toegang had tot de geheime informatie, zo blijkt uit een mededeling van het ministerie van Justitie.

De 25-jarige Reality Leigh Winner zou vertrouwelijke informatie vorige maand hebben gemaild naar het onlinemagazine The Intercept. Ze werd daarvoor zaterdag door de FBI opgepakt in Augusta, in de staat Georgia.

De bekendmaking van haar arrestatie volgt kort nadat The Intercept een bericht had gepubliceerd over een rapport van de inlichtingendienst NSA. Uit dat rapport moet blijken dat hackers van de Russische militaire inlichtingendiensten eind vorig jaar verschillende keren hadden geprobeerd om binnen te dringen in computersystemen met informatie over Amerikaanse kiezers. Het is niet duidelijk of daarbij inderdaad informatie werd bemachtigd.

Volgens de verklaring hadden zes mensen het vertrouwelijke rapport geprint, maar was Winner de enige die per e-mail contact had met de nieuwssite. In de mededeling wordt The Intercept niet bij naam genoemd en wordt ook niet verder ingegaan op de aard van de informatie. Wel wordt er meegegeven dat het ging om een rapport dat op 5 mei was opgemaakt. In het artikel dat maandag door de nieuwssite gepubliceerd werd, wordt eveneens meegedeeld dat het rapport gedateerd is op 5 mei.

Winner werkte volgens verschillende Amerikaanse media voor Pluribus International Corporation, een onderneming die voor de inlichtingendienst NSA werkt. Haar functie gaf haar toegang tot geheime informatie.

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, heeft maandag evenwel 'krachtig' de informatie van The Intercept ontkend. 'Die beweringen stroken niet met de werkelijkheid', zei hij. 'Wij ontkennen elke mogelijkheid dat dit kan zijn gebeurd.'