Tot twee uur aanschuiven om Antwerpen binnen te geraken
'Knip in de Leien -> vanochtend trammetje op -> te vroeg op afspraak...' Foto: Twitter / @Bart_DeWever
Op de op- en afritten van de Antwerpse ring naar de Antwerpse binnenstad was het dinsdagochtend bijzonder druk als gevolg van de knip in de Leien. Intussen neemt de drukte wel stilaan af. In de binnenstad zelf viel de situatie de hele ochtend relatief goed mee.

Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum zag dinsdagochtend dat het 'zoals verwacht erg druk is aan de aangewezen toegangspoorten voor de binnenstad op de Antwerpse ring, met naast Linkeroever en Antwerpen-Zuid ook in Borgerhout, Berchem en Merksem filevorming'. Enkel aan de op- en afritten in Ekeren bleef het eigenlijk relatief rustig. De afrit naar de Waaslandtunnel en de afrit Antwerpen-Zuid op de ring richting Gent moesten een tijdlang worden afgesloten, maar zijn intussen terug open gegaan.

Op sommige plaatsen was het tijdens de piek van de ochtendspits anderhalf tot twee uur aanschuiven om de stad binnen te geraken. Intussen neemt de drukte stilaan af. De aangewezen route om vanop Linkeroever en vanuit het Waasland naar de binnenstad te rijden is wel nog steeds de Antwerpse ring via de Kennedytunnel, of overstappen op openbaar vervoer op de park & rides van Linkeroever.

Binnenstad

In de binnenstad zelf bleek het vooral druk in de Quellinstraat. Dat is een parallelstraat van de Leien, die dan ook door veel automobilisten gezien wordt als alternatief voor de onderbroken noord-zuidas. De stad vraagt om indien mogelijk de binnenstad met de wagen te vermijden en voor openbaar vervoer of de fiets te kiezen.

Wie toch absoluut met de wagen de stad in moet, kan best zo lang mogelijk op de Antwerpse ring of de Singel blijven en vervolgens de juiste toegangsweg kiezen. Op de Antwerpse ring is met extra signalisatie aangegeven welke afrit je best neemt voor elke zone van de binnenstad. Voor je vertrek kan je best ook de verkeerssituatie bekijken op www.slimnaarantwerpen.be.

Vlot voor De Lijn

Het bus- en tramverkeer verliep dinsdagochtend dan weer vrij vlot, ondanks de knip. Er moest wel een extra tramstel ingezet worden op lijn 5 tussen Wijnegem en Linkeroever om het grote aantal reizigers aan te kunnen.

De enige vertragingen waar De Lijn weet van heeft, zijn op tramlijnen 11, 12 en 24 en buslijnbundel 410 op het traject tussen Astridplein en Rooseveltplaats. Verder ondervond buslijn 36 wat hinder van de drukte aan de Waaslandtunnel en was er op de Noorderlaan extra veel verkeer, met gevolgen voor de buslijnbundels 600 en 700. Aan het nieuwe knooppunt Zuid, waar de bussen vanuit de zuidrand niet langer doorrijden naar het stadscentrum maar halt houden om de reizigers te laten overstappen op trams, verliep volgens De Lijn alles vlot. De Lijn zet er medewerkers in die de reizigers begeleiden bij hun overstap op de juiste tram.

De Lijn stelt dat de 119 trams die dinsdagochtend werden ingezet, voldoende capaciteit boden. Er werden zoveel mogelijk lange trams ingezet, die met hun 30 meter lengte tot 175 reizigersplaatsen tellen. Eén van die trams had de Antwerpse burgemeester aan boord.

De knip in de Leien zal anderhalf jaar duren en is nodig voor de werken aan en onder het Operaplein en de Franklin Rooseveltplaats. Onder de Leien komt daar een autotunnel, zodat het Operaplein autoluw kan worden gemaakt. Er wordt ook gewerkt aan een tramlijn op de noordelijke Leien richting Eilandje, die onder het Operaplein zal aansluiten op het bestaande premetronetwerk. De tunnel voor trams naar de zuidelijke Leien is wel al klaar en vormt dan ook een bijkomend alternatief voor de auto op de Leien.