Apple lanceert slimme HomePod
Foto: AFP

Apple nam de laatste twijfel weg: 2017 wordt het jaar van de slimme luidspreker. De HomePod, Apples antwoord op de Amazon Echo en Google Home, zet in op superieure geluidskwaliteit.

Voor het eerst sinds de Apple Watch uit 2015, en nog maar voor de tweede keer sinds het overlijden van Steve Jobs in 2011, stelde Apple gisteren een totaal nieuw product voor. De HomePod ziet er ongeveer uit zoals de slimme luidsprekers van Amazon en Google: een rechtopstaande cilinder. Het principe is ook hetzelfde: een luidspreker die de muziek speelt waar je – met gesproken instructies – om vraagt, die op vragen kan antwoorden en apparaten in je huis kan in- en uitschakelen. Hij is, zoals verwacht, uitgerust met de virtuele assistent Siri.

Apple lanceert slimme HomePod
Foto: AFP
Apple lanceert slimme HomePod
Foto: AFP

Apple demonsteerde amper hoe Siri zal werken op de HomePod, maar legde de nadruk op de muziekkwaliteit. Dat wordt vaak wordt beschouwd als de zwakke plek van de in 2014 gelanceerde Amazon Echo. Maar de prijs is dan ook een pak hoger, eerder in de buurt van draadloze luidsprekers als die van Sonos: de HomePod komt later dit jaar op de markt voor 350 dollar (zo’n 310 euro). Voorlopig alleen in Engelstalige versie.

Apple is zelden de allereerste op een nieuwe markt. Maar vaak is het wel de eerste geweest die een breed publiek wist te overtuigen. Zo was de iPhone niet de eerste smartphone, en de iPod niet de eerste MP3-speler, maar beide toestellen waren wel de eerste succesproducten in hun genre, en ze werden massaal gekopieerd. Of de geschiedenis zich herhaalt met de HomePod, valt af te wachten. De Amazon Echo is in de VS al twee jaar behoorlijk succesvol, en Amazon lanceerde vorige maand een eerste versie met ingebouwd beeldscherm.

Apple lanceert slimme HomePod
Foto: AP
Apple lanceert slimme HomePod
Foto: AFP

Nieuwe Mac

Apple verraste zijn fans ook met de grootste update van zijn hardware en software in vele jaren. Voor het eerst in twee jaar komen er nieuwe iMacs. Voor professionele gebruikers komt er later dit jaar een iMac Pro. De iPad Pro, tenslotte, krijgt een 10,5”-model. De iPad gaat meer dan ooit de concurrentie aan met laptops, dankzij een bestandsbeheerder en drag & drop.

Nog een belangrijke inhaaloperatie: de Mac krijgt VR. De nieuwe versie van MacOS, codenaam High Sierra, zal het mogelijk maken om een HTC Vive VR-bril aan te sluiten op een Macintosh.