Thomas De Gendt blijft leider in Dauphiné: “Toch beter dan de bolletjestrui”
Foto: Photo News

Thomas De Gendt is ook na de tweede etappe nog steeds leider in het Critérium du Dauphiné. De renner van Lotto Soudal beleefde al bij al een rustige dag. “Al ging het op een gegeven moment wel heel snel bergop”, zei hij maandag.

“Het is beter dan de bolletjestrui”, lachte De Gendt na een vraag hoe het nu voelde om het geel te dragen in de Dauphiné. “Het gebeurt niet zo vaak dat je de leiderstrui in een koers kan dragen. Ik heb die al eens mogen dragen in Parijs-Nice, nu in de Dauphiné, hopelijk is de volgende stap de Tour”, grapte hij. “Dat is toch wel een droom. Bovendien is het wel fijn om eens zo’n trui te dragen. Normaal ben ik de renner die werkt voor de ploeg, maar nu zat ik de ganse dag in een zetel met zes ploegmaten voor mij. Dat is toch wel een speciaal gevoel.”

“Al bij al verliep de rit min of meer zoals we hadden verwacht”, vervolgde hij. “We hebben ons deel van het werk gedaan en ervoor gezorgd dat de voorsprong niet te hoog opliep. We wisten ook wel dat andere ploegen baat hadden bij een sprint en zij een handje zouden toesteken. Dat deden ze ook. Op een gegeven moment was het bergop wel even heel lastig toen Astana het tempo de hoogte injoeg. Als ze dat nog tien seconden langer hadden gedaan, dan had ik misschien wel moeten afhaken. Maar ze stopten opeens met dat tempo en toen ging het weer beter. Op het eind, de laatste kilometers, kreeg ik het even lastig. Maar dat heb ik altijd als er gewrongen wordt in het peloton. Dat is gewoon even op de tanden bijten tot de rit voorbij is.”

“Ik heb vertrouwen voor de etappe van dinsdag. Mijn team is sterk en morgen zullen de sprintteams wellicht iets vroeger meehelpen dan vandaag, dus ik denk wel dat ik dat geel nog zal dragen na dinsdag. En hopelijk ook na de tijdrit. Een minuut voorsprong op die grote toppers is niet veel, maar ik hoop dat ik een goede tijdrit rijd en die trui ook donderdag nog mag aantrekken”, besloot De Gendt.

Lotto Soudal verscheen maandagochtend met nog slechts zeven renners aan de start. Tosh Van der Sande is ziek. “Jammer, Tosh was nochtans goed op dreef”, zei teammanager Marc Sergeant. “Hij klaagde over maagproblemen. Tosh is nochtans iemand die hard op de tanden bijt, maar hij kon echt niet verder. Hij had zondagavond koorts en dan stop je beter met koersen. Jammer, want hij was goed op dreef en had ons zeker nog kunnen helpen om de gele trui te verdedigen.”

Verkouden Kristoff tevreden met tweede plek: “Ik ben nog niet 100%”

Alexander Kristoff (Katusha) kon leven met zijn tweede plaats. De Noor van Katusha sukkelt met een verkoudheid, voelde zich nog niet top en is blij dat hij alsnog naar de tweede plek kon sprinten. “Mijn team deed een perfecte job. Ik voelde me vrij goed, ondanks dat ik nog steeds een beetje verkouden ben. De vorm komt stilaan terug, wat me tevreden stemt, want voor mijn ziekte voelde ik dat ik echt op de goede weg was. Na de Ronde van Californië heb ik hard gewerkt. Als je dan twee dagen voor de start van de Dauphiné ziek valt, is dat een domper. Maar al bij al valt het toch wel mee. Ik ben nog niet 100 procent, maar mijn tweede plaats bewijst dat het toch niet zo slecht was.”

Thomas De Gendt blijft leider in Dauphiné: “Toch beter dan de bolletjestrui”
Alexander Kristoff (links) Foto: Photo News

In de Ronde van Californië raakte Kristoff niet verder dan een vierde plaats bij de finish op Morro Bay, net zoals in de Dauphiné maandag een hellende finish. Zijn lead-out Rick Zabel werd toen tweede. “Deze keer geraakte ik gelukkig wel voorbij mijn lead-out”, zei hij. “In Californië was de vorm er nog niet, nu gaat het beter. Op 1 km van het eind hadden we de kop. Dat was goed, maar uiteindelijk was Arnaud Démare beter dan mij. Meer dan die tweede plek veiligstellen kon ik niet.”

Mogelijk zijn er nog twee sprintkansen in deze Dauphiné. “Ik hoop dat ik hier nog een rit kan winnen, maar we zien wel hoe het verder loopt”, besloot Kristoff.