Twee van de drie daders aanslag Londen geïdentificeerd
Butt (linksà en Redouane Foto: rr

Twee dagen na de terreuraanslag in Londen kennen we de identiteit van twee van de drie daders. Een van hen was gekend bij de veiligheidsdiensten. de elf mensen die zondag werden gearresteerd zijn opnieuw vrijgelaten.

Scotland Yard heeft de namen vrijgegeven van twee van de drie daders achter de aanslag in Londen zaterdagavond. Khuram Shazad Butt and Rachid Redouane wonen beiden in de Londense wijk Barking, waar zondag elf mensen werden gearresteerd. Zij werden maandag allen opnieuw vrijgelaten.

De 27-jarige Butt is een Britse burger van Pakistaanse orgine, getrouwd met kinderen. Hij was vorig jaar te zien in de Channel 4- documentaire 'The Jihadis Next Door' en was niet langer welkom bij verschillende moskeeën omwille van zijn extremistische gedachtegoed. Butt, die tijdens de aanslag een shirt van de Londense voetbalclub Arsenal droeg, werd sinds 2015 gevolgd door de veiligheidsdiensten, maar er waren geen aanwijzingen dat hij een terreurdaad plande, aldus de Metropolitan Police.

De 30-jarige Redouane is van Marokkaanse en Libische afkomst. Hij gebruikte ook wel eens de naam Rachid Elkhdar, maar was in tegenstelling tot zijn kompaan niet gekend bij de veiligheidsdiensten. Er is nog steeds onderzoek gaande om de identiteit van de derde man te bepalen, aldus Scotland Yard.

Speculaties

Persbureau PA en de zender Sky News hadden eerder maandag onder aanhaling van veiligheidskringen gemeld dat een van de drie daders een lange tijd in Ierland gewoond zou hebben. Bij zijn lijk werd een overeenkomstige verblijfsvergunning gevonden. Volgens onbevestigde informatie verbleef de terrorist een tijdje in Dublin en trouwde hij met een vrouw uit Schotland, aldus PA.

De Ierse politie onderzoekt of de verblijfsvergunning die men altijd op zak moet hebben, daadwerkelijk van de dader is. De autoriteiten in Dublin wilde het bericht niet bevestigen. Er werd enkel gezegd dat nauw wordt samengewerkt met de Britse collega’s.

Bestelwagen

De drie mannen doodden zaterdagavond zeven mensen en verwondden een vijftigtal anderen in de buurt van London Bridge. Achttien slachtoffers verkeren nog steeds in levensgevaar.

Ook maandag vonden nog een aantal huiszoekingen plaats in en rond Londen nadat zondag al elf mensen waren gearresteerd, onder wie zeven vrouwen. ‘We hebben een aantal arrestaties verricht en zoeken nu uit wie heeft geholpen bij het plannen van de aanslag’, aldus Cressida Dick, hoofdcommissaris van de Londense politie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in