Voormalig Anderlecht-speler Tioté (30) overleden op training in China
Cheick Tioté (1986-2017) Foto: rr

Cheick Tioté is maandag overleden op amper 30-jarige leeftijd. Dat melden Chinese media, en is intussen bevestigd aan onze redactie. De Ivoriaanse middenvelder zakte op training bij zijn Chinese club BJ Enterprises in elkaar, hulp kon niet meer baten.

Serge Trimpont, de makelaar die Tioté destijds naar Anderlecht loodste, bevestigde aan onze redactie het overlijden van de middenvelder. Ook zijn huidige manager, Emanuele Palladino, bevestigde ondertussen het triestige nieuws.

Tioté werd ontdekt door Anderlecht, waar hij van 2005 tot 2007 onder contract stond, maar brak nooit volledig door in het Astridpark. Via de Nederlandse clubs Roda JC en FC Twente ging het dan naar Premier League-club Newcastle United. Daar blonk hij gedurende zeven seizoen uit, en versierde hij ook 52 caps voor het Ivoriaanse nationale elftal.

Vele fans van The Magpies denken bij het horen van zijn naam aan zijn enige treffer ooit voor de club: Newcastle maakte in 2011 een 0-4 achterstand goed tegen Arsenal, Tioté knalde de gelijkmaker binnen met een heerlijke volley vanop 30 meter.

Afgelopen seizoen kwam Tioté echter amper nog aan spelen toe, en in de winter verhuisde hij naar het Chinese BJ Enterprises. De Ivoriaan laat drie kinderen achter. Ex-ploegmaats en -clubs reageren intussen verdrietig op het harde nieuws.