Testproject voor golfslagenergie op Noordzee goedgekeurd
‘Onze Noordzee is de oplossing voor veel van onze maatschappelijke uitdagingen’ Foto: BELGAIMAGE

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft zijn goedkeuring gegeven voor een milieuvergunning voor een testproject met golfslagenergie op de Noordzee. Dat meldt hij maandag in een persbericht.

Het testproject van initiatiefnemer Nemos zal zo’n 500 meter voor de haven van Oostende uitgevoerd worden. Daar wordt een twaalf meter hoge toren gebouwd waaraan een drijvende boei wordt vastgehecht. Door het op en neer gaan van die boei wordt energie opgewekt.

‘Onze Noordzee is de oplossing voor veel van onze maatschappelijke uitdagingen. Vandaag voorzien de windmolenparken op de Noordzee al bijna één miljoen gezinnen van energie. Maar we moeten ons eieren niet allemaal in dezelfde mand leggen. Het is belangrijk dat we ook andere energieopportuniteiten op zee, zoals golfslagenergie, maximaal grijpen’, zo licht De Backer toe.

Combineren met windmolens

De constructie is gegund tot 2020, maar dat kan eventueel verlengd worden. ‘Als het een succes blijkt, zou het nogal stom zijn om het project dan stop te zetten. We hebben daarom in de milieuvergunning voorzien dat ze kan verlengd worden als daar tijdig om gevraagd wordt.’

Het model van Nemos valt trouwens perfect te combineren met windmolens, klinkt het. De mast van de windmolen kan dan als de vaste poot van de constructie dienen. ‘Als we op eenzelfde plaats aan windenergie, golfslagenergie én voedselproductie zouden kunnen doen, biedt dat geweldige mogelijkheden voor blauwe economische groei’, aldus De Backer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in