Red Dragons stunten in World League volley ook tegen Verenigde Staten
Foto: VDB

Nadat de Red Dragons zaterdag al flink verbazing wekten door gastland Servië – vorig jaar eindwinnaar van de World League – in het eigen Novi Sad met een brutale 0-3 te kloppen, maakten ze zondag opnieuw furore door de Verenigde Staten (FIVB 3) puntenloos te laten. De Red Dragons wonnen duidelijk met 3-1 tegen de bronzen medaille van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De setstanden waren 25-23, 25-16, 22-25 en 28-26.

De Belgen, die alweer konden rekenen op het Van den Dries, Deroo en de jonge Van de Velde, wonnen de eerste twee sets tegen de nummer drie van Rio. Daarna leken de Amerikanen op weg om het tij te keren, maar dat was zonder de spirit van de Red Dragons gerekend. Die knokten terug, maakten in de vierde set een achterstand goed om uiteindelijk te stunten. De tweede matchbal – een ace van spelverdeler Matthias Valkiers op de achterlijn – zorgde voor dolle vreugdetaferelen in het Belgische kamp.

De troepen van bondscoach Vital Heynen, die vorige week naast rechtstreekse kwalificatie voor het WK grepen, leden vrijdag een nipte 3-2 nederlaag tegen Canada (FIVB 8). Maar dankzij indrukwekkende overwinningen tegen Servië en de VS mogen de Belgen, voorlopig met zeven punten tweede in de stand op twaalf teams, nog steeds dromen van de Final 6.

In de tweede week van de World League volgt een bezoek aan Iran (9-11 juni), waar naast het gastland ook Argentinië en Servië wachten. Van 16 tot 18 juni trekt de World League naar Antwerpen. De Red Dragons krijgen er Frankrijk, Italië en Canada als tegenstanders voorgeschoteld.

België startte met Valkiers 4, Deroo 18, Van de Velde 12, Van den Dries 20, Lecat 5, Van de Voorde 3 en libero Ribbens. Kwamen in: Klinkenberg, Verhees 1, D’Hulst en Rousseaux 2.

Setstanden: 25-23, 25-16, 22-25, 28-26