Trump haalt uit naar Londense burgemeester na aanslag
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump haalt op Twitter scherp uit naar de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. ‘Minstens zeven doden en 48 gewonden in een terreuraanval en de burgemeester van Londen zegt dat er geen reden is om gealarmeerd te zijn’, zo luidt het op Twitter.

Trump stuurde zondag een reeks tweets naar aanleiding van de terreuraanslag in Londen om zijn eigen anti-tereurbeleid aan te bevelen. ‘We moeten ermee stoppen politiek correct te handelen en ter zake komen wat betreft de veiligheid van onze bevolking’, schreef Trump . ‘Als we dit niet kordaat aanpakken, wordt het alleen maar erger.’

Kort daarna twitterde Trump: ‘Valt het jullie ook op dat we nu geen wapendebat hebben? Dat is omdat ze (de daders van Londen) messen en een truck gebruikten’. Trump doelt daarmee op de al jaren aanslepende hoogoplopende discussies over de wapenwetgeving in de VS. Critici vinden die veel te laks en argumenteren dat die geweld uitlokt. Trump daarentegen is gekant tegen een verstrenging van de huidige wetgeving.

‘Belangrijke dingen te doen’

De Republikein haalde in een andere tweet uit naar de Londense burgemeester Sadiq Khan en verdraaide gewoon diens uitspraken. ‘Minstens zeven doden en 48 gewonden, en er is “geen reden om gealarmeerd te zijn!” zegt de burgemeester van Londen’, schreef Trump.

De Amerikaanse president heeft de woorden van Khan echter niet goed begrepen. De Londense burgemeester doelde immers op de verhoogde aanwezigheid van gewapende politieagenten in het straatbeeld in de uren en dagen na de aanslag en niet over de terreurdreiging toen hij de inwoners opriep om niet gealarmeerd te zijn.

‘De burgemeester heeft nu wel belangrijkere dingen te doen dan te antwoorden op de slechte geïnformeerde tweets van Trump die zijn uitspraken, die zijn uitspraak opzettelijk uit context rukt’, aldus een woordvoerder van Khan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in