Joachim Bottieau pakt in Boekarest goud op tweede toernooi na Rio
Foto: BELGA

Joachim Bottieau (-81 kg) heeft op de European Open Judo van Boekarest, pas zijn tweede toernooi na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, al meteen goud veroverd. Sami Chouchi (-81 kg) overleefde de achtste finales niet, Benjamin Harmegnies (+100 kg) ging er uit in de herkansingen.

Voor Bottieau (World Ranking 45) kwam de Grand Slam van Ekaterinburg van twee weken geleden in Rusland, nog te vroeg nadat hij een ruime pauze had ingelast na de Spelen van Rio. Maar bij zijn tweede toernooi was het meteen bingo met goud. Het was nog niet de filtsende Bottieau van februari vorig jaar die met aanvallend judo goud veroverde op de Grand Prix van Düsseldorf maar terugvallend op zijn bijzonder solide verdediging won hij in Boekarest vijf kampen op rij.

Hij won zijn eerste kamp met ippon van de Hongaar Milan Köller (Gn WR). Vervolgens versloeg hij met waza-ari de Spanjaard Maria José Mendiola Izquieta (WR 230). De kwart-, halve en finale trok hij naar zich toe door de strafpunten. De Fransman Guillaume Riou (Gn WR) kreeg een tweede fatale shido na 1:50 in de Golden Score en hetzelfde lot was de Italiaan Andrea Regis beschoren na 58 seconden in de extra tijd. In de kamp voor goud duurde het 1:59 vooraleer zijn tegenstrever, Fagan Guluzada (WR 69), het verliezende strafpunt opliep.

Met het brons van Anne-Sophie Jura (-48 kg) op zaterdag en het goud van Joachim Bottieau knopen de Belgen weer aan met het internationale podium na het medailleloos EK van Warschau eind april en dito balans op de Grand Slam van Ekaterinburg van eind mei.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in