Van der Poel blijft indruk maken: tweede ritwinst en eindzege in Boucles de la Mayenne

Mathieu van der Poel heeft zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Boucles de la Mayenne (Fra/2.1). De Nederlander van Beobank-Corendon sprintte na 180 kilometer van Saint Cyr-le-Gravelais naar Laval naar de zege voor de Fransen Marc Sarreau (FDJ) en Yohann Gene (Direct Energie). Hij mag ook met eindzege naar huis.

Met slechts één seconde voorsprong op Johan Le Bon en negen tellen op Clément Venturini begon Mathieu van der Poel aan de slotrit. Al meteen werd hij onder druk gezet met heel wat aanvalspogingen, uiteindelijk reden zes renners weg: Jordan Levasseur (Armée de Terre), Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept), Pierre Gouault (HP BTP-Auber 93), Luca Pacioni (Androni-Sidermec), Justin Oien (Caja Rural) en Nico Denz (AG2R). Meer dan twee minuten kregen ze nooit van het peloton, dat de laatste vluchters terugpakte op 6 km van de finish.

In een spannend slot trok Lilian Calmejane nog eens in het offensief, maar zonder succes. Alo Jakin probeerde nog te verrassen op anderhalve km van het eind, ook zijn poging strandde. In de sprint, ontsierd door een valpartij in de laatste bocht, toonde Van der Poel zich de snelste, goed voor zijn tweede zege op rij en het eindklasssement.

Van der Poel: “Uitstekende ploegprestatie”

“Het doel vandaag was duidelijk”, verklaarde de 22-jarige Nederlander. “We wilden de wedstrijd controleren en een massasprint op het eind. Het was immers, net zoals zaterdag, een aankomst die me lag. Ik hou echt van die licht hellende aankomsten, daar kan ik mijn snelheid en kracht uitspelen. Als je ziet dat je ploeg zo’n werk voor je verzet, dan geeft dat een mentale boost en de kracht om te winnen. Gelukkig slaagde ik erin om de job nog eens te klaren. Ik ben heel blij met deze overwinning. In de finale ging het echt heel snel en ik verloor het wiel van mijn ploegmaten in de laatste 500 meter, na die bocht (waar een valpartij plaatsvond). Dus moest ik echt een stevige sprint uit mijn benen schudden om dat kloofje met die ontsnapte renner (Alo Jakin) nog te dichten.”

“Ik wist dat het een gevaarlijke laatste kilometer was. Daarom positioneerde ik me zo goed mogelijk vooraan. Ik wilde geen enkel risico nemen”, aldus Van der Poel, die een minimale voorsprong van één seconde verdedigde in het klassement. “Door de bonificaties geloofden mijn naaste tegenstanders tot het laatste moment in de eindzege. Dat zorgde voor een nerveuze dag, maar we hebben geen enkel moment de controle verloren. Als ploeg hebben we uitstekend gepresteerd.”

Met eindwinst en twee ritzeges in de Boucles de la Mayenne breidt Mathieu een succesvol vervolg aan zijn uitstekende periode, met onder andere ritwinst in de Ronde van België en een tweede plaats in de wereldbeker mountainbiken in Albstadt. “Een bewijs dat de conditie momenteel heel goed is. Vorig jaar kende ik omwille van omstandigheden een teleurstellend mountainbikeseizoen. Toen beschikte ik niet over mijn beste stel benen in deze periode van het jaar en dat is nu gelukkig anders.”

Lees ook:Mathieu van der Poel heeft een (luxe)probleem: “Zit met Spelen van 2020 in mijn hoofd”

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned/Beobank-Corendon) de 180 km in 4u02:18

2. Marc Sarreau (Fra) z.t.

3. Yohann Gène (Fra)

4. Lorrenzo Manzin (Fra); 5. Clément Venturini (Fra); 6. Damien Touzé (Fra); 7. Maxime Daniel (Fra); 8. David van der Poel (Ned); 9. Alo Jakin (Est); 10. Andrea Palini (Ita) ... 19. Christophe Noppe; 22. Eliot Lietaer; 23. Gianni Vermeersch; 34. Jarl Salomein; 37. Aimé De Gendt; 38. Lindsey De Vylder; 40. Lander Seynaeve; 69. Michael Van Staeyen; 78. Jens Wallays 1:27; 87. Kenneth Vanbilsen 2:38 - opgaves: Tom Meeusen, Joeri Calleeuw.

Eindstand:

1. Mathieu van der Poel (Ned/Beobank-Corendon) in 13u03:00

2. Johan Le Bon (Fra) op 0:11

3. Clément Venturini (Fra)

4. Andrea Vendrame (Ita); 5. Hugo Houle (Can) 0:30; 6. Flavien Dassonville (Fra) 0:31; 7. Ricardo Vilela (Por) 0:32; 8. Jéremy Cabot (Fra) 0:34; 9. Marcel Meisen 0:35; 10. Lilian Calmejane 0:36 ... 14. Eliot Lietaer 0:42; 16. Aime De Gendt 0:44; 27. Gianni Vermeersch 1:11; 36. Lindsey De Vylder 2:06; 37. Christophe Noppe 2:07; 44. Jarl Salomein 2:28; 75. Lander Seynaeve 8:33; 94. Jens Wallays 18:00; 96. Michael Van Staeyen 18:33; 100. Kenneth Vanbilsen 21:42