Rit en -eindzege voor Van Avermaet in Luxemburg: “Ideaal om zo te herbeginnen”
Foto: Marc Van Hecke

Zo veel beter dan de rest dat als hij een beetje doorfietste en geen fouten maakte, iedereen op een hoopje reed. Ziedaar het verhaal van Greg Van Avermaet in de Ronde van Luxemburg. Op de slotdag pakte hij naast de eindzege zijn tweede ritzege deze week. “Het is dan wel geen WorldTour, elke zege is mooi.”

Zaterdag vervloekte hij zichzelf nog omdat hij net naast de ritzege greep, maar een dag later stond er opnieuw geen maat op Van Avermaet. “De aankomst lag mij dan ook beter dan gisteren”, wees Van Avermaet naar de 850 meter lange helling - met percentages tot 15% - waarop de streep was getrokken. “Zaterdag was het langer en zwaarder. Dan komen de klimmers bovendrijven. Dit was wel meer iets voor punchers. Bovendien deed mijn ploeg het perfect. Ze hebben de hele dag heel slim vooraan gereden om mij in een goede positie naar de finale te brengen. Alleen in de laatste 150 meter moest ik het zelf doen.” Het gaf hem zelfs enige stress. “Omdat ik nu wel moest winnen”, lachte Van Avermaet. “Als je ploeg zo’n inspanning doet moet je bewijzen dat je een leider bent die het kan afmaken.”

Maar dat deed hij met verve. Meteen is de Ronde van Luxemburg een groot succesverhaal geworden voor Van Avermaet. Tweede in de proloog, vijfde na een perfecte lead-out voor ploegmaat Drucker in rit 1, winnaar in rit 2, tweede in rit 3 en opnieuw winnaar in rit 4. Veel beter kan haast niet. En dat terwijl Van Avermaet na knieperikelen en een ziekte in mei zonder veel verwachtingen was gestart.

Rit en -eindzege voor Van Avermaet in Luxemburg: “Ideaal om zo te herbeginnen”
Foto: Marc Van Hecke

“Maar met die tweede plaats in de proloog had ik mezelf al verrast”, legde hij uit waarom deze Ronde op termijn toch een doel op zich werd. “Dan ga je automatisch de verwachtingen bijstellen. Vooral omdat ik hier een parcours vond dat mij elke dag heel goed lag. Uiteindelijk ben ik gewoon heel blij dat ik hier kan winnen. Het is dan wel geen World Tour, het blijft moeilijk om te winnen. Plus: elke zege telt. Het is ideaal om op deze manier, met dit gevoel, het seizoen te herbeginnen. Maar het hoofddoel komt natuurlijk later. Zaterdag start ik in de Ronde van Zwitserland, dan het BK en daarna de Tour. Daar wil ik opnieuw een rit winnen.” Nog dit: ook de tweede plek in het eindklassement was voor een Belg: Xandro Meurisse van Wanty-Groupe-Gobert.

Van Avermaet won zondag de vierde en laatste etappe van de 77ste editie van de Ronde van Luxemburg (2.BC) gewonnen. Het was voor Van Avermaet de tweede ritzege in Luxemburg. Na 174 kilometer tussen Mersch en Luxemburg-Stad bleef olympisch kampioen Van Avermaet in een spurt bergop de Luxemburger Alex Kirsch (WB Veranclassic Aqua Protect) voor. Kirsch’ ploegmaat Dimitri Peyskens werd als laatste overblijver van de vlucht in de slotkilometer gegrepen. Gouden Greg, die ook de tweede etappe in deze Ronde van Luxemburg won, haalde het eerder dit seizoen ook al in de Omloop Het Nieuwsblad (WT), de E3 Harelbeke (WT), Gent-Wevelgem (WT) en Parijs-Roubaix (WT).