Wat een farce: niet meer dan zes wissels, maar geen officiële interland
Foto: BELGA
De Rode Duivels zullen maandagavond tijdens hun oefeninterland in het Koning Boudewijnstadion tegen Tsjechië (20u45) dan toch niet meer dan zes wissels doorvoeren. Dat heeft de Belgische Voetbalbond maandag laten weten. “Beide teams zijn deze ochtend overeengekomen dat ze vanavond elk niet meer dan zes wissels zullen doorvoeren”, klonk het op Twitter. Desondanks telt de partij niet mee als officiële interland, laat de KBVB in de vooravond weten.

“Ik wil zoveel mogelijk spelers uitproberen, waarschijnlijk iedereen”, had bondscoach Roberto Martinez zondag laten optekenen. “Er is een akkoord tussen beide federaties om meer dan zes wissels (het gebruikelijke aantal in oefenwedstrijden, red) te mogen uitvoeren”, stelde de Spanjaard. “Dat idee komt van Belgische kant en we zijn daarmee akkoord gegaan”, klonk het ook bij de Tsjechische bondscoach Karel Jarolim. Een dag later beslisten beide partijen uiteindelijk om toch minder te wisselen.

Maar een officiële interland wordt het toch niet, meldt de bond via een persbericht. De FIFA verbiedt namelijk zijn scheidsrechters meer dan zes vervangingen per ploeg te laten doorvoeren, waarna beide bonden zich bij deze situatie hebben neergelegd. Toch behoudt deze wedstrijd zijn onofficiële karakter omdat er nooit een intentie van beide bonden is geweest om deze wedstrijd als officieel te beschouwen. Er zouden extra stappen moeten ondernomen worden om de match te laten meetellen en dat is niet gebeurd.

De oefeninterland tegen de Tsjechen kadert in de voorbereiding op de WK-kwalificatie-interland van vrijdag in Tallinn tegen Estland. De bondscoach kan tegen de Tsjechen nog rekenen op 23 fitte spelers, zondagnamiddag viel kapitein Eden Hazard nog uit met een zware enkelblessure. De smaakmaker van de Duivels en van Chelsea liep een enkelbreuk op, moet vermoedelijk onder het mes en staat voor een lange revalidatie. Op officieel nieuws is het nog wachten, maar Hazard zou later maandag in Londen al geopereerd worden en zo’n drie maanden aan de kant staan. Zo mist hij niet enkel de interlands tegen Tsjechië en Estland, maar ook die tegen Gibraltar (31 augustus op Sclessin) en Griekenland (3 september in Piraeus) en het seizoensbegin bij Chelsea.