Dauphiné start met minuut stilte en extra veiligheidsmaatregelen
Foto: AFP

In Saint-Etienne is rond 10.30 uur de eerste etappe van de Dauphiné op gang getrokken. Naar aanleiding van de terreuraanslag in Londen werd vooraf een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers te herdenken.

Ook de Brit Chris Froome sprak voor de start kort naar aanleiding van de aanslag in Londen. “Het is schrikwekkend”, zei hij “en andermaal raakt het heel veel mensen. Dit gebeurt helaas iets te vaak dezer dagen. Ik betuig, samen ook met iedereen van Team Sky, mijn medeleven aan iedereen die door deze aanslag is geraakt.”

Sinds de aanslag met een vrachtwagen op de Promenade d’Anglais in Nice vorig jaar zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt in Franse koersen. Grote betonblokken versperren vaak de toegangswegen, zoals we ook zagen in Parijs-Nice van dit jaar, zodat vrachtwagens niet kunnen inrijden op het parcours. Opvallend, in Saint-Etienne waren het grote bussen die de weg versperden. “Het is een beschermingsmaatregel”, aldus een lokale politieagent. “Ook voor de aanslag van zaterdag in Londen was dit al gepland.”

Dauphiné start met minuut stilte en extra veiligheidsmaatregelen
Deze bussen moeten vrachtwagens tegenhouden. Foto: BELGA

“Het is niet nieuw dat toegangswegen versperd worden”, vult teammanager Marc Sergeant van Lotto Soudal aan. “Met grote betonblokken, zelfs tractoren en er werd ook al gevraagd aan de buschauffeurs om wie als laatste arriveert aan de parking, zijn bus dwars over de weg te parkeren, zodat de toegang naar de andere bussen gesloten is.”