‘Ik voel geen “pray for”, kumbaya of kaarsjesmoment meer opkomen. Ik voel woede, vechtlust en vastberadenheid’
Foto: BELGA

‘Wij zullen winnen. Niet zij. Wij’. Op die manier reageert een strijdvaardige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zondag op de aanslag in Londen. ‘Ik begrijp jullie ongeduld, frustratie en bezorgdheid, maar onderschat onze vastberadenheid nooit’, schrijft Francken op zijn Facebook-pagina.

De staatssecretaris somt een rist maatregelen op die hij deze legislatuur nam in de strijd tegen radicalisering, ‘criminele’ vluchtelingen of vreemdelingen en haatpredikers. Zo herinnert Francken eraan dat hij geen ‘importimams’ meer toelaat voor niet-erkende moskeëen en dat hij deze week de twintigste Syriëstrijder zijn verblijfskaart heeft ingetrokken. ‘Er zullen er nog volgen’, verzekert Francken.

‘Ik respecteer ieders mening en emotie, maar zelf voel ik geen gelatenheid, ‘pray for’, kumbaya of kaarsjesmoment meer opkomen. Ik voel woede, vechtlust en vastberadenheid’.

Wie ook via Facebook reageert op de aanslag, is Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Hij woonde zaterdagavond in Londen een musical bij. Smet beschrijft hoe zondagochtend in de wijk Shoreditch het leven herneemt. ‘Life goes on. En zo moet het ook’, luidt het.

‘We zullen vandaag wandelen, de metro nemen en doen wat we willen doen. We zullen ongetwijfeld wat extra attent zijn. Maar we zullen leven. En we zullen diep in ons hart wenen voor wie de avond voor altijd geëindigd is en meeleven voor wie vol angst wacht op het nieuws van hun (zwaar) gewonde geliefden in het ziekenhuis. Maar we zullen leven. We laten ons niet doen’, aldus de minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in