VIDEO. Theresa May: ‘Genoeg is genoeg'
Foto: EPA

De Britse politieke partijen hervatten maandag hun campagne voor de vervroegde parlementsverkiezingen die donderdag gewoon doorgaan. Dat heeft premier Theresa May zondag verklaard na de nieuwe aanslag in Londen. Toch is de aanslag volgens May ook een keerpunt. 'We kunnen en mogen niet doen alsof de zaken kunnen voortgaan zoals voorheen'.

Enkele uren na de aanslag op London Bridge en Borough Market zat May zondagochtend een vergadering met de veiligheids- en inlichtingendiensten voor. De nieuwe aanval in het hartje van Londen is de derde aanslag die Groot-Brittannië treft in een bestek van drie maanden. Sinds de eerste aanslag in maart in de Londense regeringswijk Westminster hebben de autoriteiten volgens May nog vijf andere aanslagen in het land verijdeld.De aanslagen zijn volgens May niet aan elkaar gelinkt. Wel is het volgens haar duidelijk dat Groot-Brittannië te maken heeft met een nieuwe trend, waarbij copycats geïnspireerd raken door eerdere aanslagen die gepleegd worden in naam van het islamitische extremisme. 'Terrorisme kweekt terrorisme', verklaarde de premier.

De hele Britse antiterreurstrategie moet aan die nieuwe tendens aangepast worden, zo meent May. Zo trok de premier de conclusie dat 'er veel te veel tolerantie voor extremisme is geweest in dit land'. 'We moeten veel doortastender worden in het identificeren en uitroeien van extremisme', aldus May, die denkt dat er 'moeilijke' en mogelijk 'pijnlijke' gesprekken nodig zullen zijn om de verspreiding van extremisme aan te pakken.May predikte ook een scherper toezicht op online extremisme en stelde meer middelen voor politie en veiligheidsdiensten in het verschiet. Ook suggereerde ze langere celstraffen voor misdaden die te maken hebben met terrorisme. 'Het is tijd om te zeggen: "genoeg is genoeg". Iedereen moet zijn leven hervatten en onze samenleving moet blijven functioneren volgens onze waarden. Maar in de aanpak van extremisme en terrorisme moeten de zaken veranderen", aldus de premier.Bij de aanslag kwamen zeven mensen om het leven. Drie daders reden met een bestelwagen in op voetgangers op de London Bridge en gingen nadien in de nabijgelegen uitgangsbuurt van Borough Market mensen met messen te lijf. Ze werden doodgeschoten door de politie.May bedankte de politie en de hulpverleners voor hun snelle en professionele reactie. Ongeveer vijftig mensen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Londen. Volgens de premier verkeren velen nog in ernstige toestand.Donderdag vinden in Groot-Brittannië vervroegde verkiezingen plaats. May bevestigde dat de stembusgang doorgaat als gepland. 'Geweld mag nooit het democratische proces verstoren', zo beklemtoonde ze. Haar conservatieve partij schortte tot maandag wel alle campagne-activiteiten op, net als de andere belangrijke politieke partijen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in