Ook bij Argenta moet je nu betalen voor transacties buiten Europa
Foto: belga
Sinds 1 juni rekent Argenta 1,50% wisselkoersmarge aan voor betalingen en geldopnames met een debetkaart buiten Europa. Op zich is dat geen ophefmakend feit. Met een prijskaartje van 1,50% behoort Argenta nog altijd tot de goedkopere helft van de Belgische banken.

Toch was 1 juni 2017 voor de consument een trieste dag. Tot vorige maand was Argenta nog de enige bank in ons land die transacties met een debetkaart buiten Europa kosteloos uitvoerde. Heeft u deze zomer een verre reis gepland, dan weet u wat u te wachten staat.

Sepa

Blijft u binnen Europa – of correcter: binnen de Single European Payment Area (Sepa) – dan hoeft u zich hierover géén zorgen te maken. Jaren geleden besliste de Europese wetgever alle verrichtingen in de Sepa-zone uniform te tariferen met als doel een einde te maken aan de oplopende kosten voor grensoverschrijdende kaartverrichtingen. Voor transacties met uw debetkaart kunt u sindsdien op beide oren slapen. Waar u ook gaat in Europa, overal worden uw kaarttransacties beschouwd als ‘interne betalingen’, die getarifeerd worden zoals in eigen land.

Voor geldopnames en betalingen met uw debetkaart (Maestro) betekent dat de facto dat die in heel Europa kosteloos worden uitgevoerd, aangezien die ook in eigen land gratis zijn.

Let wel op als u uw kredietkaart bovenhaalt om elders in Europa geld uit de muur te halen. Geldopnames met een kredietkaart worden van oudsher wél getarifeerd in ons land en zijn dus ook in de andere landen van Europa betalend. Ook daarop is Argenta al lang geen uitzondering meer. Met een prijskaartje van 5 euro voor geldopnames met een kredietkaart zit de bank volledig op dezelfde golflengte als de meeste andere spelers in ons land. Aan sommige kosten valt blijkbaar zelfs bij Argenta, de bank die van het gratis-verhaal haar handelsmerk heeft gemaakt, niet te ontsnappen.